OTKRIVEN OPASAN OSLIĆ NA NAŠOJ GRANICI: Nebezbedan je za upotrebu, zabranjeno je njegovo STAVLJANJE NA TRŽIŠTE
Ilustracija, Foto: Printscreen

au

OTKRIVEN OPASAN OSLIĆ NA NAŠOJ GRANICI: Nebezbedan je za upotrebu, zabranjeno je njegovo STAVLJANJE NA TRŽIŠTE

Pošiljka je blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište, jer je zaražena parazitom anisakis

Objavljeno:

Srpska veterinarska služba u saradnji sa našom ovlašćenom laboratorijom otkrila je na graničnom prelazu "Gostun" pošiljku zamrznutog oslića "Hek" tešku 27,5 tona, poreklom iz Španije, nebezbednog za upotrebu.

Pošiljka je blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište, jer je zaražena parazitom anisakis.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, srpske nadležne službe prve su obavestile RASFF sistem brzog uzbunjivanja, o spornoj pošiljci iz Španije. Na taj način informacija je u najkraćem roku prosleđena svim potencijalnim tržištima evropskih zemalja, koje su deo tog sistema.

- Urađena je analiza, i dok nisu stigli rezultati roba nije mogla da uđe u Srbiju - rekli su nam u Ministarstvu poljoprivrede. - Utvrđeno je prisustvo parazita. Obavestili smo RASFF kako bismo signalizirali drugima da roba sporne serije nije ispravna.

Najveći problem je ukoliko riba, zaražena ovim parazitom, ne bude dobro termički obrađena. Sporna riba je ulovljena u Atlantiku, a prerađena u Španiji.

Inače, nedavno je Agencija za sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini povukla iz prodaje "oslić bez glave i repa hubsi" zbog prisustva parazita. Utvrđeno je da je riba bila zaražena parazitom iz porodice anisakidae. Oslić je bio duboko smrznut.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.