Siniša Mali: Stopa rasta u drugom kvartalu između 12 u 15 odsto
Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

o ekonomiji

Siniša Mali: Stopa rasta u drugom kvartalu između 12 u 15 odsto

Ministar je kazao da se u narednim danima očekuje početak razgovora između sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije o povećanju minimalne zarade i podsetio da je početkom godine minimalac povećan za 6,6 odsto i da iznosi 32.000 dinara

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će stopa rasta u drugom kvartalu biti između 12 i 15 odsto, kao i da će u razgovorima sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, koji će početi za nekoliko dana, biti postignut dogovor o povećanju minimalne zarade na 35.000 dinara.

Mali je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja godine po stopi rasta biti među tri najbolje ekonomije u Evropi ističući da je sa trećim paketom pomoći vrednim 266 milijardi dinara, država uspela da sačuva radna mesta i privredu.

''U prvom kvartalu stopa rasta je 1,7 odsto, a očekujemo da u drugom kvartalu bude između 12 i 15 odsto što je ogroman pomak, jer smo prošle godine u drugom kvartalu imali minus 6,4 odsto, a sada ćemo rezultat biti dvostruko bolji'', rekao je Mali za TV Pink.

Ministar je kazao da se u narednim danima očekuje početak razgovora između sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije o povećanju minimalne zarade i podsetio da je početkom godine minimalac povećan za 6,6 odsto i da iznosi 32.000 dinara.

''Za razliku od najvćeg broja drugih privreda imali smo povećanje i penzija i plata. Naše opredeljenje je da svake godine, kako nam raste ekonomija, najveću korist od toga imaju građani kroz povećanje plata i penzija'', rekao je Mali.

Izrazio je očekivanje da će minimalac u Srbiji prvi put dostići 300 evra, odnosno 35.000 dinara i podsetio da je 2010. godine minimalana zarada iznosila 15.700 dinara.

''Minimalna zarada je veoma važna za nas jer ''gura'' prosečnu zaradu koja je u aprilu iznosila 560 evra. Pre nekoliko godina je prosečna zarada bila 320 evra, a iz godine u godinu ona raste, to je osnova naše politike'', naglasio je Mali.

Najavio je da će u okviru trećeg paketa pomoći sledeće srede biti isplatićena četvrta rata pomoći autoprevoznicima koji dobijaju 600 evra po autobusu, a da će 6. avgusta biti isplaćena i pomoć za 777 samostalnih umetnika koji prošle godine nisu bili obuhvaćeni paketom pomoći.

Mali je rekao da 16. avgusta sledi isplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu i dodao je da će u septembru biti isplaćeno 50 evra penzionerima, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.