GDE JE SRPSKA POLJOPRIVREDA U ODNOSU NA PRE 10 GODINA? Nedimović najavio novi popis koji će olakšati stvari
Branislav Nedimović, Foto: Instargam/Sremskamitrovicazivi

novo

GDE JE SRPSKA POLJOPRIVREDA U ODNOSU NA PRE 10 GODINA? Nedimović najavio novi popis koji će olakšati stvari

Podrška će, kaže, biti realizovana kroz Fond za razvoj, te dodao da je rok otplate za održavanje likvidnosti 48 meseci, grejs period 18 meseci, a kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou

Objavljeno: 16:59h

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će popis poljoprivrede, koji je planiran za drugu polovinu 2023. godine, dati sveobuhvatan prikaz gde se nalazi srpska poljoprivreda u odnosu na pre 10 godina, kao i da će donosiocima odluka ubuduće biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu.

Nedimović je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine, rekao da će rezultati biti objavljeni godinu dana kasnije.

Prema njegovim rečima, Srbija će dobiti i bazu podataka i statisitčke podatke koji su neophodni u vezi sa poljoprivredom.

Navodeći da situacija sa tom granom nije isto u odnosu na pre deceniju, Nedimović je citirao poljoprivrednika iz Bačke Palanke koji mu je, kaže, rekao da je pre deset godina kada je išao na sajmove u Nemačkoj maštao da ima takvu mehanizaciju, a da je danas ima, te da je Srbija čak u nekim tehnologijama i korak ispred.

Ministar je naveo da je država za mere koje se između ostalog tiču pomoći poljoprivrednicima za mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje 2016. godine mogla da izdvoji oko 600 miliona dinara, a četiri godine kasnije je, kaže, isplaćeno 11,2 milijarde dinara.

- To vam govori koliko se povećao kaapcitet države, ali i koliki je broj aplikanata iz cele Srbije. Pričam o merama koje se finansiraju isključivo iz budžeta - rekao je on.

Nedimović je kazao da će zbog popisa poljoprivrede i onima koji budu u prilici da donose odluke u vezi sa tom granom biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu.

Govoreći o predlozima zakona koji se tiču podršci malim i srednjim preduzećima, odnosno zajmu od 200 miliona evra kod Evropske investicione banke, kao i pomoći privrednim subjektima za održavanje likvidnosti u uslovima pandemije, Nedimović je ukazao koliko su prethodne mere doprinele srpskoj ekonomiji.

On je pozvao poslanike da podrže predloge zakona, kako bi svi koji su konkurisali iz sektora malih i srednjih preduzeća dobili podršku za obrtna sredstava i održavanje tekuće likvidnosti.

Podrška će, kaže, biti realizovana kroz Fond za razvoj, te dodao da je rok otplate za održavanje likvidnosti 48 meseci, grejs period 18 meseci, a kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou.

Nedimović je kazao da je minimalni iznos kredita za privredna društva milion dinara, za preduzetnike, zadruge je 200.000 dinara, dok maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica moze biti do 10 miliona dinara, za mala pravna lica 60 miliona dinara, a za srednja pravna lica do 100 miliona dinara.

Imajući u vidu da su privredni subjekti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja zbog pandemije posebno bili pogođeni vodilo se računa da se privrednicima iz oblasti omogući korišćenje sredstava pod nešto povoljnijim uslovima.

Rok otplate za njih je do pet godina, uključuje grejs period do dve godine sa istom kamatnom stopom od 1 odsto na godišnjem nivou.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.