SUBVENCIJE OD 250.000 DINARA PRIVATNOM SEKTORU: Javni poziv do 30. jula, potrebno je ispuniti USLOVE
Subvencije, Foto: Printscreen Youtube

OBRATITE PAŽNJU

SUBVENCIJE OD 250.000 DINARA PRIVATNOM SEKTORU: Javni poziv do 30. jula, potrebno je ispuniti USLOVE

Javni poziv traje do 30. jula i objavljen je na sajtovima grada i gradske uprave za privredu

Objavljeno:

Za otvaranje jednog novog radnog mesta, privatni poslodavci u Novom Sadu mogu da dobiju subvenciju vrednu 250.000 dinara. Grad ih je pozvao da podnesu zahtev i pod određenim uslovima i kriterijumima dobiju ovaj novac koji se daje u jednokratnom iznosu.

Javni poziv traje do 30. jula i objavljen je na sajtovima grada i gradske uprave za privredu. Radi se o državnoj pomoći male vrednosti koja se poslodavcima u privatnom sektoru odobrava za zapošljavanje nezaposlenih sa evidencije nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu.

Poslodavac ima obavezu da radnike koje je na ovaj način zaposli i zadrži u radnom odnosu najmanje 12 meseci, što je dužina trajanja ugovora koji potpisuje sa gradom i nacionalnom službom.

U tom periodu, kako je propisano pored ostalog, delatnost obavlja na teritoriji grada i u skladu sa zakonom plaća poreze i socijalno osiguranje.

Za grad je prioritet da se otvore nova radna mesta za kategorije teže zapošljivih, a to su viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, osobe bez kvalifikacija i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom...

Prioritet za dobijanje subvencije imaće i poslodavac koji zaposli Rome, korisnike socijalne pomoći, nezaposlene koji su duže od 12 meseci na evidenciji, a posebno one koji posao traže duže od 18 meseci.

Novi Sad
foto: Samo Novi Sad

Mladi do 30 godina ‒ bez završene srednje škole, u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, samohrani roditelji, žrtve trgovine ljudima i žrtve porodičnog nasilja, takođe se navode kao prioritet pri ovakvom subvencionisanom zapošljavanju.

Na kraju prošle godine, u Novom Sadu je zabeleženo 13.014 nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti iznosila je 7,9 odsto. Duže od dve godine, prema ovim zvaničnim podacima, na posao čeka 5.660 evidentiranih, što je oko 42,7 odsto od ukupnog broja nezaposlenih.

Najviše ih je sa završenom srednjom školom (4.140), a zatim fakultetski obrazovanih (3.480) i nezaposlenih sa prvim stepenom stručnosti (2.026). Trećinu svih čine stariji od 50 godina (4.406).

Tržištu nedostaju diplomirani informatičari, a posebno programeri, zavarivači, mesari, frizeri, računovođe, diplomirani farmaceuti sa stručnim ispitom, armirači, tesari, diplomirani defektolozi, socijalni radnici i geodetski inženjeri, lekari specijalisti, mašinski i elektroinženjeri, profesori matematike i fizike, ukazuje se u dokumentu Akcioni plan zapošljavanja grada Novog Sada za 2021. godinu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.