POSKUPLJUJE CENA SIROVE KAFE NA TRŽIŠTU! Kako će se to odraziti u Srbiji?
Kafa, Foto: Printscreen

novo poskupljenje

POSKUPLJUJE CENA SIROVE KAFE NA TRŽIŠTU! Kako će se to odraziti u Srbiji?

- U ovom trenutku ne može da se proceni koliko će poskupeti kafa na našem tržištu, jer će se to znati tek kada proizvođači, uvoznici i trgovci budu počeli da nabavljaju nove količine i sklapaju nove ugovore - ističe Aleksandar Bogunović iz PKS

Objavljeno:

Cena sirove kafe poskupeće na svetskom tržištu, a neminovno je da će to uticati i na potrošače u našoj zemlji. Kako kažu iz poznatih kompanija, poskupljenje ovog proizvoda će stići i kod nas imajući u vidu kretanja na globalnom nivou.

Oni ističu da je sasvim realno očekivati skoro povećanja cena kafe u maloprodaji. Kako kažu, na poskupljenje sirove kafe na svetskom tržištu su uticali smanjenjeni prinosi u zemljama proizvođačima ove sirovine, i posledice pandemije.

U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da su proizvođači, uvoznici i trgovci na našem tržištu obezbedili zalihe, a kada ih budu potrošili može se očekivati poskupljenje. Do kada će tačno potrajati te rezerve, međutim, nije poznato, jer niko ne voli da otkriva sa kolikim zalihama raspolaže.

- U ovom trenutku ne može da se proceni koliko će poskupeti kafa na našem tržištu, jer će se to znati tek kada proizvođači, uvoznici i trgovci budu počeli da nabavljaju nove količine i sklapaju nove ugovore - ističe Aleksandar Bogunović iz PKS.

Skok cene već narednih meseci

Prema navodima "Fajnenšel tajmsa", vlasnici pržionica i trgovci kafom imaju sklopljene ugovore sa dobavljačima, što im obezbeđuje stabilnost cena od tri do devet meseci. Procenjuje se da će se poskupljenje sirovog zrna preliti na maloprodaju kada se ekonomije otvore i ti sporazumi okončaju.

Iz jedne kompanije koja trguje sirovom kafom kažu da još ne isporučuju kafu iz prethodnih ugovora, ali da će naredne isporuke biti skuplje kao i da će veleprodajne i maloprodajne cene početi da reaguju od sada do kraja godine.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.