ZAŠTO JE CENA PARADAJZA 10 DINARA? Konačno stigao odgovor na veliko pitanje
Paradajz, Foto: Profimedia

strašno

ZAŠTO JE CENA PARADAJZA 10 DINARA? Konačno stigao odgovor na veliko pitanje

Na problematičnu cenu paradajza uticale su i nepovoljne vremenske okolnosti

Objavljeno:

Zbog čega je otkupna cena paradajza svega 10 dinara po kilogramu – pitaju se mnogi proizvođači širom Srbije i negoduju na različite načine. U Ministarstvu poljoprivrede odgovaraju za “Blic” da je niska otkupna cena paradajza posledica povećane ponude na domaćem tržištu i očekuju da će problem biti rešen za desetak dana.

Nezadovoljni cenom pojedini proizvođači iz Leskovca odlučili su u znak protesta da paradajz čak dele besplatno građanima što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu za “Blic” da je otkupna cena paradajza samo trenutno niska i to za drugu klasu ovog povrća.

- Razlozi za trenutno nisku otkupnu cenu paradajza druge klase su povećana ponuda tog povrća na domaćem tržištu, kao i to što plasman paradajza iz Srbije u Crnu Goru i Hrvatsku još nije krenuo u punom obimu – objašnjavaju u ovom ministarstvu.

Kako kažu, paradajz iz inostranstva nije doveo do ovog problema.

- Kada je reč o uvozu paradajza u Srbiju, on svakako nije uzrok takve cene jer nije došlo do njegovog rasta, već pada i to ukupno za 2.500 tona u periodu od 1. maja do 7. jula ove godine u odnosu na isti period prethodne godine. Svi veliki lanci u Srbiji isključivo kupuju naš paradajz – podvlače u Ministarstvu poljoprivrede.

Na problematičnu cenu paradajza uticale su i nepovoljne vremenske okolnosti.

- Zbog visokih temperatura paradajz je sav došao u isto vreme i ponuda je duplo veća u odnosu na očekivanu ovih dana iako je tražnja dobra. Izvoz za Grčku funkcioniše normalno, a očekujemo da će u narednim danima, ista situacija biti i sa izvozom u Hrvatsku i Crnu Goru, kada turistička sezona potpuno krene – apostrofiraju u ministarstvu.

Paradajz prve klase pet puta skuplji

Otkupna cena prve klase paradajza je pet puta veća u odnosu na drugu klasu.

- Napominjemo da se paradajz prve klase i sada otkupljuje po ceni od oko 50 dinara po kilogramu, a cena od 10 din/kg važi za paradajz druge klase, koga zbog visokih temperatura ima mnogo. Očekujemo da će problem vrlo brzo, već za desetak dana biti rešen i da će cene porasti – kažu u ministarstvu..

U Ministarstvo poljoprivrede poručuju da su svakako uvek tu da pomognu i da zajedno sa proizvođačima prebrode i ovu tešku situaciju.

- Davali smo podršku proizvođačima tokom celog perioda epidemije korona virusa, a ako bude potrebno naći ćemo put da rešimo i ovaj problem, kao što smo proizvođačima krompira omogućili da plasiraju svoju robu u marketima širom Srbije, sa kojima smo obezbedili saradnju – zaklljučuju u ministarstvu.

Dugoročno rešenje

U Ministarstvu poljoprivrede najavljuju da će od sledeće godine imati dugoročno rešenje problema otkupne cene voća i povrća.

- Podsećamo da je Skupština Srbije nedavno, na predlog Ministarstva poljoprivrede, usvojila Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, odnosno o zaštiti poljoprivrednih proizvoda i određivanju referentnih cena, te će od iduće budžetske godine, država intervenisati u ovakvim situacijama. Takođe, biće formiran i tim koji će raditi na izradi Strateškog dokumenta povrtarstva u Srbiji – naglašavaju u ovom ministarstvu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.