SVI TRAŽE PRVU KLASU! Voćari iz Topole zbog lošijeg kvaliteta nemaju kome da prodaju proizvode! (FOTO)
Sima Zečević iz Topole, Foto: RINA

Vremenske nepogode uništavaju

SVI TRAŽE PRVU KLASU! Voćari iz Topole zbog lošijeg kvaliteta nemaju kome da prodaju proizvode! (FOTO)

Cena je najniža u poslednjih šest godina, a pritom imamo dosta odbacivanja i lošijeg kvaliteta tako da je to generalno problem.

Objavljeno:

U selima u okolini Topole berba višanja privodi se kraju, međutim voćari nisu zadovoni jer su vremenske neprilike uticale na kvalitet i veličinu lodova, pa je veoma teško ispuniti zahteve kupaca koji traže iskuljučivo prvu klasu.

„Rodila je odlično ali smo imali vremenske nepogode, pa je kvalitet umanjen za nekih 40 odsto. Prva klasa ide u hladnjaču, za izvoz. Cena je najniža u poslednjih šest godina, a pritom imamo dosta odbacivanja i lošijeg kvaliteta tako da je to generalno problem. “, rekao je za RINU Sima Zečević iz sela Lipovac kod Topole.

Trešnje, Višnje, Voće
foto: RINA

Da bi rod i kvalitet višnje bili zadovoljavajući, a plodovi svoje mesto na zahtevnom tržištu pronašli kao prva klasa, neophodna su velika ulaganja voćara. U takvim okolnostima višnja postaje neisplativa voćna vrsta, ali proizvođači je moraju obrati, što iziskuje i dodatne troškove. Na Siminom imanju najviše se uzgaja sorta šumadinka, koja je i najzehtevnija.

Trešnje, Višnje, Voće
foto: RINA

„To je specifična sorta, bere se sa peteljkom, prva klasa mora da izgleda perfektno. Gleda se boja, kalibraža, mora da bude krupna, ne sme da ima nikakvo ni najmanje fizičko oštećenje na njoj. Rod je vrhunski čak prelazi i 10 kilograma po stablu ali od toga samo nekih 40 odsto može da ide u prvu klasu. Zdrava višnja koja nema crva i ima malo fizičkog oštećenja od grada ne može da se preda i mora da se odstrani. To je druga klasa koju nemamo gde, ili da je ostavimo na grani ili da nešto radimo sa njom. Jedino da se preradi na neki način, ali teško može da se unovči i takva“, objašnjava ovaj voćar.

Trešnje, Višnje, Voće
foto: RINA

Sve slabiji kvalitet i niska otkupna cena destimulisali su voćare, pa Sima planira čak i da poseče mlade zasade višnje, koji se prostiru na 44 ara.

00:37

BOBO, PRASE JE PROFESIONALNIJE OD TEBE! Miloš Biković objavio URNEBESNI video sa snimanja FILMA i svi su prasnuli u SMEH! (VIDEO)

(Espreso/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.