NOVAC ZA STOLARIJU NEĆE MOĆI SVI DA DOBIJU: 3 grupe uopšte neće moći da konkurišu!
Novac, Foto: Profimedia

obaveštenje

NOVAC ZA STOLARIJU NEĆE MOĆI SVI DA DOBIJU: 3 grupe uopšte neće moći da konkurišu!

Prema zvaničnim podacima u Srbiji sada ima skoro 2 miliona nelegalizovanih objekata

Objavljeno:

Građani, čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje,

Osim nelegalnih objekata, na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji sada ima skoro 2 miliona nelegalizovanih objekata.

Ovo predviđaju pravilnici o finansijskoj podršci za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava koje su već donele pojedine jedinice lokalne samouprave. U Ministarstvu energetike kažu da će prednost imati građani čiji stanovi ili kuće imaju lošiji kvalitet stolarije i u kojima živi veći broj ukućana.

U Ministarstvu energetike procenjuju da će se time unaprediti energetska efikasnost u 10.000 domaćinstava. Očekuju da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu, a da bi radovi mogli da započnu u septembru.

– Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju subvencije, a važan kriterijum biće i broj ukućana. Prednost će imati ona domaćinstva koja imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore i ona gde na istoj stambenoj površini boravi veći broj ukućana – ističe Zoran Lakićević, državni sekretar u resornom ministarstvu.

Prilikom konkurisanja, građani će, između ostalog, lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova. Nakon toga će komisije izaći na teren i proceniti njihovu vrednost.

Lakićević navodi da isti kriterijumi važe za zgrade, a stanari će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv. Ukoliko žele da urade samo prozore u svojim stanovnima, kako ističe, za to nije potrebna zajednička odluka. Država pokriva 50 odsto troškova, a drugu polovinu finansiraju sami građani.

Bonus video:

01:17

HUMANITARNI MARŠ ZA MALOG STEVANA! Dejan je išao od Kelebije do Jarinja za dečaka koji ima cerebralnu paralizu! BRAVO LJUDINO

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.