CENE OMILJENOG SRPSKOG VOĆA POTPUNO POLUDELE: Razlikuju se i za po 200 dinara u ZAVISNOSTI OD DELA ZEMLJE
Maline, Foto: Emilija Jovanović

neverovatno

CENE OMILJENOG SRPSKOG VOĆA POTPUNO POLUDELE: Razlikuju se i za po 200 dinara u ZAVISNOSTI OD DELA ZEMLJE

Radović kaže da je izvesno da otkupljivači imaju dovoljno novca da plate sav do sada preuzeti rod maline, “jer su je prošle godine otkupili po 200 dinara, a prodavali po 400 dinara“

Objavljeno: 18:08h

Svih 200 dinara je razlika između trenutno najniže i najviše otkupne cene prvog ovogodišnjeg roda maline, zavisno u kojem području Srbije je ubran. Dok malinari tvrde da su ovi dispariteti “nenormalni”, otkupljivači poručuju da će se tržište stabilizovati ove sedmice.

Otkupna cena “crvenog” zlata u Mačvi i valjevskom kraju trenutno se kreće od 330 do 400 dinara kilogram. U jugozapadnom delu Srbije, u malinjacima bliže limskoj dolini u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, hladnjače kilogram ovog voća plaćaju od 255 do 285 dinara, uz stimulanse ako se ona preda do 13 ili 14 časova. Međutim, u ivanjičko-ariljskom kraju, koji je najveći proizvođač ovog strateškog voća u Srbiji, otkupna cena maline sada je samo od 200 do 250 dinara.

- Takve razlike u cenama, a pogotovo da ona u najvećem malinarskom kraju Srbije trenutno bude najniža, neshvatljive su, jednostavno nisu normalne! Zbog vremenskih uslova ovogodišnji rod maline u državi biće upola manji i otkupna cena ne bi smela da bude niža od 320 dinara za kilogram. Malina ne sme da bude jeftinija ni zbog naraslih troškova i poskupljenja svih proizvoda, naročito onih specijalizovanih za poljoprivrednu proizvodnju – upozorava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača maline Srbije.

Radović kaže da je izvesno da otkupljivači imaju dovoljno novca da plate sav do sada preuzeti rod maline, “jer su je prošle godine otkupili po 200 dinara, a prodavali po 400 dinara“.

S druge strane, otkupljivači disparitete u visini otkupnih cena objašnjavaju time da tržište nije stabilizovano i da bi to trebalo očekivati ove sedmice, kada berba maline počne i u brdsko-planinskim krajevima. Kako kažu, prve maline ovogodišnjeg roda obrane su u ravničarskim krajevima Mačve, Podrinja i Valjeva, “pa su pojedine hladnjače počele da se utrkuju sa cenom”.

- Deo objašnjenja za razliku u ceni je i u tome što su neke izvozne firme, zbog daleko veće potražnje od očekivane izazvane pandemijom, ostale dužne da prošle godine isporuče ugovorenu količinu maline za strane kupce, pa su u mačvanskom kraju ponudile više cene, dok su u Arilju i Ivanjici sada objavljene akontne cene. Očekivano je kada se cene stabilizuju na tržištu da većini tih akontnih proizvođača bude doplaćena razlika u ceni – navodi sagovornik “Blica”, jedan od otkupljivača u valjevskom kraju.

Inače, zbog deficita maline u konkurentskim državama poput Poljske i Čilea, a izuzetno povećane tražnje na svetskom tržištu, prošlogodišnji rod domaćeg “crvenog” zlata izvozio se po ceni od 3,5 do 3,7 evra za kilogram, što je najviša izvozna cena u poslednjih 15 godina.

Najveći deo godišnje proizvodnje maline, oko 70 odsto, izveze se na evropsko tržište, dominantno u Nemačku, ali se izvesna količina, pogotovo ako godina “podbaci” u Čileu, proda i na tržištu SAD.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.