PENZIJE I DALJE TREBA DA BUDU PO ŠVAJCARSKOJ FORMULI: Sebastian Sosa o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji
Sebastijan Sosa, Foto: Beta Miloš Miškov

oglasio se

PENZIJE I DALJE TREBA DA BUDU PO ŠVAJCARSKOJ FORMULI: Sebastian Sosa o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji

"Prema novom PCI, srpske vlasti su se složile da usvoje novi okvir fiskalnih pravila do sredine 2022. godine, a primene sa budžetom za 2023. godinu", kaže Sosa

Objavljeno:

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Sebastian Sosa izjavio je danas da penzije treba da se i nadalje indeksiraju u skladu sa švajcarskom formulom, koja, kako kaže, pruža predvidiv i održiv rast penzija tokom vremena.

Sosa je tako odgovorio u intervjuu za Biznis.rs na pitanje da li će se menjati način obračuna penzija, s ozbirom na to da se često iz Vlade može čuti da postoji mogućnost primene nove, proširene "švajcarske formule" za indeksaciju penzija, a koja bi penzije usaglašavala automatski i sa privrednim rastom.

"Prema našim saznanjima, vlasti ne planiraju da je revidiraju. Održavanje trenutne šeme indeksacije penzija, uz istovremeno postepeno smanjivanje mase zarada u javnom sektoru, kroz procenat BDP, pomoći će da se osigura prostor za davanje prioriteta produktivnoj kapitalnoj potrošnji", objašnjava Sosa.

Govoreći o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om, Sosa je naveo da taj aranžman, koji je odobren 18. juna, pruža odgovarajući instrument za dokazivanje posvećenosti Srbije unapređenju reformske agende, jačanju makroekonomske stabilnosti i održavanju bliskog dijaloga sa MMF.

Sosa podseća da se novi instrument za koordinaciju politike (PCI), nadovezuje na prethodni PCI i ima za cilj pružanje podrške oporavku Srbije od pandemije, održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i učvršćivanje srednjoročnog okvira fiskalne politike.

"Takođe, ovaj program ima za cilj podsticanje strukturnih i institucionalnih reformi kako bi se postigao veći i održiviji rast u srednjem roku", navodi Sosa.

Na pitanje da li je vreme za definisanje novih fiskalnih pravila, kojim bi se ograničili visina javnog duga, deficita i davanja iz budžeta za određene korisnike, šef Kancelarije MMF za Srbiju kaže da je usvajanje novih fiskalnih pravila bilo predviđeno još predhodnim PCI.

"Vlasti u Beogradu su prvobitno planirale da formalizuju ta pravila 2020. godine i sprovedu ih već tokom 2021. godine. Međutim, pandemijska kriza pokvarila je te planove. Kada se okonča proces oporavka od krize u potpunosti, biće važno obnoviti fiskalne rezerve i usidriti ih novim fiskalnim pravilima", rekao je Sosa.

Ističe da je odgovor ekonomske politike na pandemiju stavio u prvi plan važnost postojanja prostora za manevar fiskalne politike u suočavanju sa nepredvidenim šokovima.

Zbog toga bi, objašnjava, fiskalne rezerve trebalo postepeno obnavljati u srednjem roku, kroz niske fiskalne deficite koji će spustiti javni dug i pomoći u jačanju poverenja investitora.

"Prema novom PCI, srpske vlasti su se složile da usvoje novi okvir fiskalnih pravila do sredine 2022. godine, a primene sa budžetom za 2023. godinu", kaže Sosa.

Naglašava da postoje i određeni izazovi za sprovođenje potpisanog Sporazuma i dodaje da iako se ekonomski izgledi za Srbiju čine pozitivni, još uvek postoje neizvesnosti vezane sa budućim tokom pandemije u Srbiji i širom Evrope, uključujući i moguće nove verzije virusa.

"Takođe, postoji neizvesnost u pogledu snage oporavka ključnih srpskih trgovinskih partnera. U tom kontekstu, ključni izazov biće uspostavljanje prave ravnoteže između nastavka pružanja podrške preduzećima i domaćinstvima - posebno onim najugroženijim, sve dok oporavak ne bude potpuno izvestan", rekao je Sosa.

On navodi da će još jedan veoma važan izazov biti realizacija ambiciozne agende strukturnih i institucionalnih reformi.

"Iako su ove reforme ključne za jačanje potencijala za rast Srbije, neke, kao što je, recimo, reforma državnih preduzeća, obično je teško sprovesti, jer utiču na stečene interese. Zato je važna brza i snažna primena programa reformi od strane vlasti koja je presudna za uspešnu realizaciju", zaključuje Sosa.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.