POČELA ŽETVA JEČMA U LOZNIČKOM KRAJU! Prinosi dobri, a vremenski uslovi poslužili poljoprivrednicima!
Ječam, Foto: Wikipedia/Mina Karadžić

prinosi

POČELA ŽETVA JEČMA U LOZNIČKOM KRAJU! Prinosi dobri, a vremenski uslovi poslužili poljoprivrednicima!

Na lozničkom području postrno se od ratarskih kultura najčešće seju kukuruz i soja, od krmnih biljaka stočna grahorica, stočni grašak i sudanska trava, a od povrtarskih kultura kupus

Objavljeno:

U lozničkom kraju počela je žetva ozimog ječma, a od 990 hektara na koliko je prošle jeseni zasejana ova kultura, do sada je po procenama sa terena ovršeno oko 230 hekatara, saopštila je danas Poljoprivredna savetodavna i stručnja služba "Poljosavet" doo Loznica.

Prinosi se kreću od 4,5 do sedam tona po hektaru u zavisnosti od terena gde je ova kultura zasejana.

U "Poljosavetu" doo Loznica navode da su prinosi dobri uzimajući u obzir vremenske uslove za proizvodnju u toku vegetacije, a da je vlaga zrna u žetvi od 13,0 do 14,7 odsto što omogućava bezbedno skladištenje.

Ovršeno zrno ječma je namenjeno za potrošnju na gazdinstvu za ishranu stoke ili za prodaju najčešće na lokalnom tržištu. Poljoprivrednicima se, kako se navodi, preporučuje da ubrzano rade na uklanjanju žetvenih ostataka da bi na parcelama mogla da se primeni mera ljuštenja strništa, odnosno plitkog zaoravanja ili da se parcela iskoristi za postrnu setvu.

Na lozničkom području postrno se od ratarskih kultura najčešće seju kukuruz i soja, od krmnih biljaka stočna grahorica, stočni grašak i sudanska trava, a od povrtarskih kultura kupus.

Na području PŠS "Poljosavet" doo Loznica, koja savetodavnim i stručnim poslovima pokriva Grad Loznicu i opštine Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, u jesen 2020. godine zasejano je i 4.300 hekatara pšenice, 150 hekatara raži i ovsa 450 hekatara.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.