AGENCIJA POTVRDILA KREDITNI REJTING SRBIJE: Zadržali su izgled za povećanje!
Narodna banka Srbije, Foto: Printscreen/youtube

kredit

AGENCIJA POTVRDILA KREDITNI REJTING SRBIJE: Zadržali su izgled za povećanje!

Agencija pohvaljuje uspeh koji je Srbija ostvarila u procesu vakcinacije pošto je više od trećine stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine

Objavljeno: 22:37h

Rejting agencija Standard and Poor's, u izveštaju koji je objavljen danas potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+/ B i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sama činjenica da je Srbija uspela da zadrži kreditni rejting u uslovima pandemije i da ostane u grupi retkih zemalja kojima rejting nije smanjen, samo su još jedan od dokaza uspeha koji je Vlada Srbije ostvarila u očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, ocenjuje se u saopštenju Navodi se da su zahvaljujući dobro isplaniranim, izbalansiranim i sveobuhvatnim merama podrške ekonomiji u borbi protiv pandemije izazvane kovidom-19, u poređenju sa drugim zemljama, kao i otpornosti kl?učnih sektora na uticaj pandemije, ograničeni i umanjeni negativni efekti pandemije i stvorena dobra osnova za održiv privredni rast.

Agencija pohvaljuje uspeh koji je Srbija ostvarila u procesu vakcinacije pošto je više od trećine stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine.

Zahvaljujući tome je Srbija jedna od vodećih zemal?a kada je reč o broju vakcinisanog stanovništva, što će, očekuje se, doprineti dal?oj stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji.

S&P u izveštaju takođe naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mera podrške doprineli minimalnom padu bruto-domaćeg proizvoda u prošloj godini od svega jedan odsto.

Agencija očekuje oporavak ekonomije već u toku ove godine i procenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto- domaćeg proizvoda od čcak pet odsto u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

S&P ističe da je Srbija u ovu krizu ušla spremna i sa dobro uravnoteženim finansijama, čime je stvoren osnov za održivi privredni rast i obezbeđen prostor za kreiranje paketa mera podrške privredi i stanovništvu.

Navodi se da je umereni nivo javnog duga pre pandemije, stvorio dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom a da se već od sledeće godine očekuje stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

S&P naglašava da ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija, primanja od izvoza i deviznih rezervi nastavi, i pored svih rizika, stvoriće se objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Bonus video:

01:45

Raste cena nekretnina u Srbiji

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.