DVE BUGARSKE FIRME INVESTIRAJU U SRBIJI! Ambasador saopštio rezultate privrednog foruma u Sofiji!
Firme, Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

nova ulaganja

DVE BUGARSKE FIRME INVESTIRAJU U SRBIJI! Ambasador saopštio rezultate privrednog foruma u Sofiji!

"Ja sam sve učesnike zamolio da vrlo brzo dobijemo konkretne rezultate razgovora, jer je bila praksa i ranijih godina da imamo ovakve forume, ali da nakon toga nema konkretnih dešavanja", naveo je Jović

Objavljeno:

Vrlo brzo ćemo u Srbiji videti dve nove investicije iz Bugarske, a to je konkretan rezultat privrednog foruma u Sofiji u organizaciji ambasade Srbije, izjavio je danas za Tanjug ambasador Željko Jović.

On je rekao da je na forumu u ponedeljak učestvovalo 30 kompanija iz Bugarske i sedam iz Srbije, a nakon plenarnog dela održani su direktni sastanci među predstavnicima kompanija gde se razgovaralo o poslovnim idejama.

"Iz toga su proistekla tri-četiri dogovora koja će uskoro da budu formalizovana, a već imamo najavu da će dve bugarske firme vrlo brzo da investiraju u Srbiji od kojih jedna u Šimanovcima", rekao je ambasador Jović.

On je dodao da postoje srpske kompanije koje već imaju razvijen biznis u Bugarskoj, i da su one tokom foruma razgovarale s bugarskim partnerima o daljem jačanju svojih kapaciteta i plasmana roba u susednoj zemlji.

Ambasador Jović je naveo da se razgovaralo o saradnji u domenu IT tehnologija, proizvodnji i distribuciji laboratorijske i medicinske opreme, mašinske industrije, sektora prehrambene i tekstilne proizvodnje i energetike.

"Ja sam sve učesnike zamolio da vrlo brzo dobijemo konkretne rezultate razgovora, jer je bila praksa i ranijih godina da imamo ovakve forume, ali da nakon toga nema konkretnih dešavanja", naveo je Jović.

Srpska strana, rekao je ambasador, podsetila je na nedavni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Rumena Radeva u Dimitrovgradu kada je dogovoreno da Srbija dodatno uloži u infrastrukturno opremanje industrijske zone Pirot, a Bugarska tu dovede svoje investitore.

"Mi smo tu industrijsku zonu u dobroj meri opremili, a predsednik Vučić je obećao bugarskoj strani da će je dodatno pripremiti za investitore. Radev je najavio da će bugarska zvanična delegacija sa ministrom ekonomije doći u Dimitrovgrad kako bi se razmotrile mogućnosti da se što hitnije otvore pogoni, čime bi se pomoglo pre svega bugarskoj nacionalnoj manjini, ali i svima drugima koji tu žive", rekao je Jović.

Ambasador Srbije u Sofiji je naveo kako je tokom jučerašnjeg poslovnog foruma održan i sastanak predstavnika Naučno-tehnološkog parka iz Niša i Tehno parka iz Sofije na kome je pripremljen teren za potpisivanje nekoliko važnih ugovora o saradnji koji će da regulišu ulaganja dveju strana u obe države.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.