REBALANSOM UVEĆAN BUDŽET ZA ČETIRI MILIJARDE: Vujović naglašava da je zaštita životne sredine prioritet!
Irena Vujović, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

obratila se ministarka

REBALANSOM UVEĆAN BUDŽET ZA ČETIRI MILIJARDE: Vujović naglašava da je zaštita životne sredine prioritet!

"U toku je izrada programa za zaštitu vazduha sa akcionim planom kao i puno zakona koji se usaglašavaju sa zakonodavstvom Evropske unije", navela je ministarka.

Objavljeno:

Životna sredina je jedan od prva tri prioriteta Vlade Srbije, a u prilog tome govori i činjenica da je rebalansom budžeta za četiri milijarde dinara uvećan budžet Ministarstva zaštite životne sredine, izjavila je resorna ministarka Irena Vujović.

Na otvaranju Regionalne konferencija "Tranzicija ka zelenoj ekonomiji", ministarka je podsetila da je zelena agenda za Zapadni Balkan usvojena u novembru 2020. i da se na sprovođenju deklaracije iz Sofije, u Srbiji između ostalog formira radna grupa za implementciju ove agende u kojoj će biti predstavnici 18 republičkih institucija.

"Zadatak ove radne grupe jeste da što bolje integriše zelenu agendu sa nacionalnim ciljevima i procesom pristupanja Evropskoj uniji", objasnila je Vujović.

Ona je navela da je Srbiji potrebno više od 350 postrojenja za preradu otpadnih voda, 10.000 km kanalizacione mreže, kao i da u zemlji ima 3.500 identifikovanih divljih deponija Govoreći o problemima sa kojima se Srbija suočava u ovoj oblasti Vujović je kao ključne istakla probleme sa aerozagađenjem, zatim otpadnim vodama kao i upravljanje čvrstim otpadom i dodala da će se u cilju njihovog rešavanja graditi 27 fabrika za preradu otpadnih voda, regionalni reciklažni centri u osam regiona.

Istakla je i da Srbija radi na usaglašavanju zakonodavnog okvira sa EU kao i da stvara uslove za održivi razvoj i klimatski neutralno društvo.

"Prošle godine je pripremljena mapa puta za cirkularnu ekonomiju, a poseban strateški dokument u okviru cirkularne ekonomije jeste trogodišnji program sa pratećim akcionim planom koji će biti gotov do kraja ove godine", rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, važan korak urađen u pravcu niskougljeničnog razvoja jeste nedavno usvajanje Zakona o klimatskim promenama.

"U toku je izrada programa za zaštitu vazduha sa akcionim planom kao i puno zakona koji se usaglašavaju sa zakonodavstvom Evropske unije", navela je ministarka.

Dodala je da Ministarstvo zaštite životne sredine planira i niz infrastrukturnih projekata vezanih za kvalitet vazduha i da se već radi na zameni kotlarnica širom Srbije kao i na pošumljavanju.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.