NASTAVLJA SE VRTOGLAVI RAST CENA NEKRETNINA U SRBIJI: Kvadrat nikad skuplji, a evo gde je u najveća potražnja!
Nekretnine, Foto: Profimedia/Ilustracija

CENE NEKRETNINA RASTU

NASTAVLJA SE VRTOGLAVI RAST CENA NEKRETNINA U SRBIJI: Kvadrat nikad skuplji, a evo gde je u najveća potražnja!

Najnoviji podaci sa sajta nekretnine.rs pokazuju da su cene porasle u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i centru Novog Sada, dok su cene kvadrata pale u Pančevu

Objavljeno:

Trend rasta je globalan i Srbija ga prati u stopu. Usled manjka investicionih prilika i uz strah od inflacije naši građani ulažu svoj kapital u tržište nekretnina. Takođe, i banke svojim povoljnim stambenim kreditima doprinose rastu cena.

Najnoviji podaci sa sajta nekretnine.rs pokazuju da su cene porasle u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i centru Novog Sada, dok su cene kvadrata pale u Pančevu, kao i u nekoliko novosadskih naselja.

Cene u centru Beograda zadržale su vrednost od 2.500 evra, dok su kvadrati na Vračaru zabeležili rast od oko 1,17 odsto i cena po metru kvadratnom trenutno iznosi 2.341 evra. Novi Beograd beleži nešto manji rast cena od oko 0,41 odsto, tj. kvadrat tamo trenutno vredi 1.949 evra.

Cene na periferiji Beograda takođe nastavljaju trend rasta.

- Mirijevo nastavlja sa trendom rasta cene kvadrata, pa tako prosečna cena prema analizi oglašenih stanova u kategoriji prodaja stanova na sajtu nekretnine.rs iznosi 1.250 evra po metru kvadratnom, što je rast od 1,21 odsto, kaže vođa prodajnog tima oglasnog portala nekretnine.rs Jelena Davidović

Najveće poskupljenje u poslednjih mesec dana zabeleženo je u Nišu, od oko 4,16 odsto, na Bulevaru Nemanjića. Tamo jedan kvadrat trenutno vredi 1.251 evro. Naselje Pantelej takođe beleži rast od skoro 4 odsto, dok Durlan beleži rast od 3 odsto u odnosu na april. Palilula, u Nišu, takođe beleži rast od skoro 2 odsto u odnosu na april, i kvadrat vredi 1.030 evra.

Kvadrat u Kragujevcu beleži blagi rast cene od 0,75 odsto i on trenutno vredi oko 802 evra, dok je u Pančevu zabeležen pad cena kvadrata od 1,14 odsto u odnosu na april. Cena kvadrata je u proseku 979 evra.

Cena kvadrata u centru Novog Sada iznosi 1.721 evro, što je rast od 1,77 odsto. Sa druge strane u ostatku Novog Sada cene padaju. Najmanji pad je zabeležen u Novom Naselju, od samo 0,07 odsto i tamo za kvadrat morate da platite 1.357 evra. U Podbari su cene pale za 0,69 odsto. Najveći pad je zabeležen u naselju Grbavica i to od 3,2 odsto, i cene se kreću oko 1.694 evra po kvadratu.

Globalni fenomen

Istraživanja pokazuju da je tržište nekretnina u svetu praktično doživelo procvat kakav nije viđen u poslednjih 20 godina. Kako piše CNN, očekuje se da će pojačana tražnja za kućama trajati ove i iduće godine, da bi 2023. moglo da se vidi pad potražnje, ali ne i veći pad cena. Jeftini krediti, odnosno niske kamatne stope, i porast aktivnosti na tržištu usled popuštanja mera protiv korona virusa su glavni argumenti kojima se objašnjava ovakvo stanje na tržištu nekretnina.

S druge strane, poskupljenje građevinskog materijala koji za sobom povlači i poskupljenje radova, zajedno utiču na poskupljenje kvadrata.

U Evropi trenutno vlada nestašica građevinskog materijala, uzrokovana bumom izgradnje u Kini i SAD, koje su velikim paketima za podsticanje privrede praktično apsorbovale neophodne sirovine. To je dovelo do rasta cena, pre svega drveta i metala, pa se pod snažnim pritiskom našlo i tržište nekretnina, ali i tržište građevinskih usluga koje uveliko menja cenovnike.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.