OTKRIVENO KOLIKO ĆE PORASTI BDP SRBIJE U 2021. GODINI: Cifra je stvarno OZBILJNA
Raste ekonomija Srbije, Foto: Profimedia

EKONOMSKI RAZVOJ

OTKRIVENO KOLIKO ĆE PORASTI BDP SRBIJE U 2021. GODINI: Cifra je stvarno OZBILJNA

Istakao je da je Srbija u 2013. imala BDP vredan 34 milijarde evra, što znači da je napravljen rast u vrednosti BDP-a od 50 odsto za samo sedam godina.

Objavljeno: 07:34h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP-a većim od sedam odsto, kao i da će ukupna vrednost BDP-a porasti na više od 50 milijarde evra.

"Ukoliko budemo imali ove godine stopu rasta od šest odsto, a sad vam kažem, pošto nam je stopa rasta za april 10,5 odsto, verujemo da ćemo imati rast BDP-a više od sedam odsto u 2021. Ali, ukoliko bude šest odsto naš ukupni BDP biće 50,5 milijardi evra", rekao je Vučić sinoć gostujući u Chirilici na TV Hepi.

Istakao je da je Srbija u 2013. imala BDP vredan 34 milijarde evra, što znači da je napravljen rast u vrednosti BDP-a od 50 odsto za samo sedam godina.

"Pedeset odsto ukupne vrednosti svega što stvorimo", naglasio je Vučić dodajući da je to Srbija uspela da postigne uprkos poplavama i pandemiji korona virusa.

Napomenuo je da je Crna Gora imala BDP vredan 4,2 milijarde evra 2013. godine, kao i da je prosečna plata tada u Srbiji bila 329 evra, u CG 500 evra, a BiH 372 evra.

Dodao je da će CG ove godine imati BDP vredan ispod četiri milijarde evra, tako da je pre taj odnos bio osam prema jedan između Srbije i CG, a sada je 14 prema jedan.

"Ako nam je 50 milijardi ukupan BDP, ako rastemo 2022. sedam odsto, mi ćemo ići sa 50,5 na 54 milijarde evra. Ako rastemo još sedam odsto, posle idemo na 58 milijardi evra. Brzinom munje ćemo da se približavamo neuporedivo razvijenijim zemljama i da pravimo sve veću razliku u odnosu na sve druge", naglasio je Vučić.

Dodaje da su nam zato važni izvoz, investicije i potrošanja.

Zato bi svako zaustavljanje ekonomskog razvoja Srbije, kako je istakao, bilo katastrofa i zato je važno da Srbija čuva mir, da ne bude izolovana, kao i da nastavlja da vodi pregovore sve vreme.

"Jer, mi dobijamo na vremenu zbog ekonomskog razvoja", naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada stopa javnog duga 58 odsto BDP uprkos kovidu, dok je u Crnoj Gori 105,5 odsto BDP-a.

Takođe, Srbija ima priliv direktnih stranih investicija 61 ili 62 odsto priliva svih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.