Saznajte kako možete trgovati cenom zlata preko interneta i kakav je odnos zlata i bitkoina
Ilustracija, Foto: Profimedia

PRIMAMLJIVO

Saznajte kako možete trgovati cenom zlata preko interneta i kakav je odnos zlata i bitkoina

Postaje primetan trend suprotnog kretanja cene zlata i "digitalnog zlata"

Objavljeno:

Cena zlata se trenutno nalazi na najvišem nivou u poslednja četiri meseca. Istovremeno, bitkoin je 19. maja opao na najniži nivo u poslednja četiri meseca, vraćajući u fokus staro pitanje: kakav je odnos između zlata i bitkoina, kojeg neki nazivaju digitalno zlato?

Investiciono društvo „KapitalRS“ iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom zlata preko interneta (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremio je besplatan vodič „Kako trgovati cenom zlata online”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom zlata online” preuzmite ovde.

Zlato i bitkoin se veoma razlikuju po tome što je cena bitkoina mnogo nestabilnija. Jedan od razloga leži u činjenici da oko 2% držalaca bitkoina poseduje oko 95% njegove tržišne vrednosti. Velika nestabilnost cene bitkoina donosi šanse za velike dobitke, ali i značajne gubitke.

Postaje primetan trend suprotnog kretanja cene zlata i „digitalnog zlata“. Investiciona kuća JP Morgan je nedavno objavila da institucionalni investitori odbacuju bitkoin u korist zlata, ali kritičari kažu da, iako su neki investitori napustili bitkoin i investiraju u zlato, malo je dokaza da institucionalni investitori masovno napuštaju bitkoin.

Bitkoin i zlato
foto: Profimedia

Neki investitori smatraju da će zlato nastaviti da raste ove godine. Razlozi za to su ubrzanje inflacije (cena) u SAD, ali i u drugim delovima razvijenog sveta. Ogromne svote svežeg novca koje su centralna banka i Kongres SAD izdali sa ciljem podrške građanima i privredi tokom pandemije, odnose danak u vidu rasta cena roba, proizvoda i usluga. Osim toga, uvećani (stari) geopolitički rizici, pogoršani pandemijom, a pre svega loši odnosi između SAD i Kine, ali i SAD i Rusije, predstavljaju pozadinsku pretnju.

U međuvremenu, bitkoin je pretrpeo jedan od svojih najgorih dvonedeljnih perioda. Ilon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla, najavio je da njegova kompanija neće više prihvatati bitkoin kao sredstvo plaćanja zbog zabrinutosti za životnu sredinu koje „rudarenje“ bitkoina ostavlja iza sebe. Samo tri meseca nakon odluke da dozvoli plaćanja bitkoinom, ovaj kopernikanski obrt je prouzrokovao momentalni pad bitkoina od 10% uz dalji nastavak pada. Odluka Kine koja je veliko tržište ove kripto valute - da pooštri propise i ograniči finansijskim institucijama transakcije bitkoinom, izazvala je strah da bi i druge vlade mogle krenuti istim putem.

Besplatan vodič “Kako trgovati cenom zlata online” preuzmite ovde.

Iako se neki pobornici kripto valuta nadaju da će bitkoin postati svetski prihvaćena valuta, drugi, poput izvršne direktorke fonda Ark Invest, Kejti Vud, veruju da je bitkoin alternativa za zlato te da će nastaviti da raste i vremenom postati manje spekulativni finansijski instrument. Škola mišljenja kojoj pripada Kejti Vud, kao uspešan investitor na Volstritu, smatra da čim vlade prestanu da na bitkoin gledaju kao na vid pretnje valutama i počnu da ga posmatraju kao dobru priliku za ulaganje, „nebo“ će biti granica za ovu kripto valutu.

Izvori: Rojters, Biznis insajder, CNBC.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.