MOMIROVIĆ: Planirane investicije u saobraćaj u iznosu od 23 milijarde, to je skoro polovina srpskog BDP-a!
Tomislav Momirović, Foto: Ana Paunković

panel o infrastrukturi

MOMIROVIĆ: Planirane investicije u saobraćaj u iznosu od 23 milijarde, to je skoro polovina srpskog BDP-a!

Na panelu o infrastukturi i regionalnom povezivanju u okviru Kopaonik biznis foruma, Momirović je istakao da se u Srbiji izvodi ili projektuje nešto više od 1.000 kilometara autoputeva

Objavljeno:

Vrednost investicija koje se trenutno u Srbiji sprovode u oblasti saobraćajne infrastrukture iznosi oko 23 milijarde evra, što predstavlja skoro polovinu srpskog BDP-a, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Na panelu o infrastukturi i regionalnom povezivanju u okviru Kopaonik biznis foruma, Momirović je istakao da se u Srbiji izvodi ili projektuje nešto više od 1.000 kilometara autoputeva.

Naglasio je da je reč o impresivnom podatku, naročito ako se zna da izgradnja puteva i pruga direktno utiče i na stopu rasta BDP-a Srbije.

Momirović je kazao da je u Srbiji trenutno veliki "investicioni talas" koji, kako navodi, ne može da se poredi ni sa onima iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina.

Tomislav Momirović
foto: Ana Paunković

Govoreći o projektima u Srbiji, Momirović je naveo da se od Beograda do Novog Sada radi na brzoj pruzi koja bi treblo da bude završena do kraja godine i koja će omogućiti da građani iz jednog grada u drugi stižu za pola sata.

Naglasio da će ta brza pruga biti najmodernija u jugoistočnoj Evropi.

Momirović je dodao da su sa evropskim partnerima uspeli da otvore i dogovore inicijative vezane za investiranje u brzu prugu od Beograda do Niša.

Ističe da će Srbija za taj projekat od Evropske unije dobiti grant u vrednost od oko 650 miliona evra, kojim, dodaje, želi da stimuliše našu zemlju da ulaže u zelene projekte.

Kada je reč o putnoj infrastrukturi, Momirović podseća da je završena deonica autoputa Miloš Veliki, od Beograda do Čačka, te da se sada radi deonica od Čačka ka Požegi od 33 kilometara.

Ministar je ukazao da je reč o zahtevnoj deonici koju 40 odsto čine mostovi i tuneli i na kojoj radi više od 800 radnika.

"Da bismo završili tu trasu, mi smo morali da na teritoriji opštine Čačak završimo eksproprijaciju za oko 1.440 katastrskih parcela, što znači da je sudbina stotine ljudi direktno promenjana zbog tog puta", rekao je Momirović.

Na teritoriji čitave zemlje, dodaje on, u prethodnom periodu urađena je eksproprijacija za više od 20.000 katastrskih parcela.

"To govori o koliko krupnim investicionim projektima se radi u zemlji", naveo je Momirović.

Podseća da su počeli radovi i na izgradnji Fruškogorskog koridora gde će se nalaziti najveći tunel u Srbiji, da su u toku radovi i na Moravskom koridoru, a da je u planu izgradnja puta od Požege ka Boljaru, kako bi Srbija bila bolje povezana sa Crnom Gorom.

Istakao je i da će Srbija, pored ulaganja u putnu i železničku infrastrukutru, u narednih pet godina uložiti i pet milijardi evra u kanalizacionu i vodovodnu mrežu, i fabrike za prečišćavanje otpanih voda.

Momirović ističe da Srbija danas ima dovoljno novca za investiranje u velike infrastrukturne projekte zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji koja je sprovodena 2014. i 2015. godine i restrukturiranjem javnih preduzeća koja su opterećivala budžet.

"Sa ovakvom infrastrukturom i sa ovakvim ekonomskim osnovama, Srbija će u narednih nekoliko godina uću u voz i pratiće zemlje srednje Evrope", uveren je ministar.

Ističe da je obećanje ove vlasti da uprkos velikim investicijama u infrastrukturu javni dug do kraja godine neće preći 60 odsto BDP-a.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.