PRIJAVE ZA SUBVENCIJE TRAJU DO 21. MAJA: Ministarka skrenula pažnju da se potrošnja mora drastično smanjiti!
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, Foto: Beta/Miloš Miškov

vesti

PRIJAVE ZA SUBVENCIJE TRAJU DO 21. MAJA: Ministarka skrenula pažnju da se potrošnja mora drastično smanjiti!

"Već sledeće godine očekujemo budžet od najmanje 150 miliona evra samo za zamenu stolarije“, izjavila je Mihajlovićeva

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je 2021. godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru i da četiri nova zakona u toj oblasti predstavljaju bazu daljeg razvoja i energetske tranzicije Srbije.

Mihajlović je podsetila da je do 21. maja otvoren poziv za lokalne samouprave da se prijave za subvencionisanje energetske efikasnosti, kao i da je neophodno smanjiti potrošnju električne energije između 35 i 45 odsto.

"Lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva - jedan za kompanije koje će te poslove realizovati, a drugi u toku jula za građane, da se jave i zamene stolariju. Ono što je važno je da nema ograničenja da li živite u stambenoj zgradi ili porodičnoj kući, kao što neće biti ograničenja ni u kvadraturi", navela je ona.

Prema rečima ministarke, ove godine reč je o pilot projektu, jer su zakoni tek usvojeni.

"Već sledeće godine očekujemo budžet od najmanje 150 miliona evra samo za zamenu stolarije", izjavila je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade u jutarnjem programu TV Hepi osvrnula se i na obnovljive izvore energije, odnosno postavljanje solarnih panela.

"Ranije vam je bila potrebna građevinska dozvola da bi postavili solarne panele na krov. Sada smo kroz novi zakon to pojednostavili i uprostili proceduru. Potrebno je da napravite projektno-tehničku dokumentaciju i da dobijete rešenje o odobrenju da postavite solarni panel, potom potpisujete ugovor sa lokalnom distribucijom. Plan nam je da sve bude jasno, kratko i jednostavno. Na ovaj način em proizvodite zelenu energiju, em kad niste kod kuće ona se čuva za sledeći mesec, čime snižavate svoj račun za električnu energiju", rekla je ona.

Bonus video:

01:14

TEHNIKA FARBANJA JAJA ZA KOJU NISTE ČULI: Brzo je i lako, a imaćete UNIKATNA USKRŠNJA JAJA

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.