ZA SADA NEMA NOVIH ODLUKA OKO "RIO TINTA": Ministarka objasnila da nije potpisan nikakav ugovor!
Zorana Mihajlović, Foto: BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/DS

ministarka jasna

ZA SADA NEMA NOVIH ODLUKA OKO "RIO TINTA": Ministarka objasnila da nije potpisan nikakav ugovor!

Ističe da već dugo slušamo brojne neistine u vezi sa projektima u rudarstvu.

Objavljeno:

Nijedna odluka u vezi sa projektom kompanije "Rio Tinta" se neće donosti dok ne bude završena studija o proceni uticaja na životu sredinu, kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Ona je na pitanje novinara u Kostolcu, gde je sa premijerkom Anom Brnabić i ministrakom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović obišla Termoelektranu, rekla da nikakav ugovor nije potpisan s kompanijom "Rio Tinto", niti će deo Srbije, kako neki navode, nestati zbog "Rio Tinta".

Navela je da je u toku izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu i da će se tek nakon toga, kada svaki građanin i građanka Srbije budu upoznati sa svime, razgovarati i donositi dalje odluke.

Ističe da već dugo slušamo brojne neistine u vezi sa projektima u rudarstvu.

Objasnila je da istraživačka prava znače da neka kompanija može, i to ukoliko je ispunila sve uslove, da dobije pravo da istražuje, ali da to ne znači i pravo da eksploatiše neku rudu.

"Da bi neka kompanija mogla da vrši geološka istraživanja u bilo kom delu Srbije, mora da ima dozvolu i saglasnost vlasnika zemlje da to radi. To je još jedna laž da neko upada na tuđe posede da bi vršio istraživanje", kaže Mihajlović.

Navela je da su bušotine o kojima se toliko govori u procesu istraživanja prečnika pet do 10 centimetara i da nema razloga da neko zbog toga kod ljudi širi strah.

Kaže i da sama istraživanja traju godinama da bi se videlo da li uopšte ima uslova za eksploataciju.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.