MIHAJLOVIĆ SAOPŠTILA PUT KA ZELENOJ SRBIJI! Ne moramo da gasimo termoelektrane, ali možemo nešto drugo da uradimo!
Termoelektrania "Kostolac", Foto: Marina Lopičić

za bolju životnu sredinu

MIHAJLOVIĆ SAOPŠTILA PUT KA ZELENOJ SRBIJI! Ne moramo da gasimo termoelektrane, ali možemo nešto drugo da uradimo!

Postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac blok B posetila je danas i premijreka Ana Brnabić, a Mihajlović je novinarima rekla da je to postrojenje ne samo primer, već i poruka kako vlada i Srbija žele da se odnose prema zaštiti životne sredine i prema energetici

Objavljeno:

Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija u Termoelektrani "Kostolac" niže su od dozvoljenih u Evropskoj uniji, i na nivou su emisija koje je propisala Energetska zajednica, rekla je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac blok B posetila je danas i premijreka Ana Brnabić, a Mihajlović je novinarima rekla da je to postrojenje ne samo primer, već i poruka kako vlada i Srbija žele da se odnose prema zaštiti životne sredine i prema energetici.

Ona je naglasila da se od trenutka formiranja aktuelne vlade zajednički radi na postizanju cilja, a to je zelena Srbija i zelena energetika.

Podsetila je da je parlament nedavno usvojiio četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, a da se radi na Nacionalnom planu za klimu i energetiku i na Strategiji razvoja energetike do 2030. i 2050. godine.

Istakla je da se sve to radi kako bi se ostvario cilj - da 2040. proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora bude minimum 40 odsto.

"To ne znači da ćemo istog trenutka da gasimo naše termoelektrane, to znači da ćemo da učinimo sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i na niže iznose od onoga što je propisano danas u EU. Kad radimo zajedno, taj cilj i vizuju možemo da ostvarimo", poručila je Mihajlović.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.