4 DELA BEOGRADA U KOJIMA CENA KVADRATA NEVEROVATNO PADA: Ali, postoji jedan veliki PROBLEM
Stan, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

4 DELA BEOGRADA U KOJIMA CENA KVADRATA NEVEROVATNO PADA: Ali, postoji jedan veliki PROBLEM

Cene kvadrata u Beogradu drastično rastu nekoliko meseci unazad, dok istovremeno raste i tražnja, pokazuju zvanični podaci.

Objavljeno:

Samo na pojedinim lokacijama cene kvadrata nastaviće da rastu u narednih godinu dana, a na drugim će padati, kažu iz Građevinske komore za MONDO.

Cene kvadrata u Beogradu drastično rastu nekoliko meseci unazad, dok istovremeno raste i tražnja, pokazuju zvanični podaci.

U narednih godinu dana, na pojedinim lokacijama na Savskom vencu cene kvadrata će dostići cene od nekoliko hiljada evra po kvadratu, dok s druge strane, u pojedinim krajevima Palilule i Zvezdare možemo da očekujemo da će cene padati.

Razlog tome je izgradnja velikog broja stanova za kratko vreme, koji ne ispunjavaju kriterijume kupaca, kažu iz Građevinske komore za MONDO.

OBRENOVAC I MAKIŠ NAJVIŠE POTENCIJALA

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za MONDO da ponuda i potražnja za stanovima na periferiji nije neočekivana. Ipak, jurnjava za kvadratima dovela je do toga da se Beograd "zgusne" i da je sve manje perifernih naselja.

"Možemo da očekujemo da će Beograd da postane jedna velika celina. Beograd će se najviše širiti u pravcu prema Čukarici, Makiškom polju i Obrenovcu, jer tamo ima najviše potencijala. Problem su ekologija i izvorišta, ali to nije nešto što je nerešivo. Osim toga, ostalo je prostora za izgradnju u određenim delovima Novog Beograda. U Surčinu je pre više godina predviđeno naselje na vodi, pored reke. To je još uvek moguće i ne verujem da će se od toga odustati", kaže Goran Rodić za MONDO.

ZA BORČU ĆE TRAŽITI NEREALAN NOVAC?

Iako postoje najave da će Borča postati nova elitna destinacija, naš sagovornik smatra da cene kvadrata u ovom naselju neće prelaziti 800 evra po kvadratu, maksimalno 900 evra za stanove koji su bliži centru.

"U ovom naselju predviđeni su stanovi za vojsku i državne službenike. Zbog toga imaju svoju cenu, može da dođe do blagog porasta ali na kraju krajeva, sve je stvar pogodbe sa kupcem. SIgurno da će biti onih koji će tražiti nerealan novac za jedan kvadrat, ali pitanje je ko će to prihvatiti za naselje koje je udaljeno od centra ili nije uređeno. Umesto toga, najviše će se prodavati stanovi koji imaju prosečnu cenu kvadrata i solidnu lokaciju, koja se kreće do 1.500 evra. Sve manje od toga je udaljeno, a sve više od toge preskupo", kaže Rodić.

NAJSKUPLJA ĆE BITI KARAĐORĐEVA I LOMINA?

Kvadrati će biti drastično skuplji nego danas na lokacijama koje ranije nisu bile elitne, ali im je sada cena skočila zbog uređenja i Beograda na vodi.

"Na Savskom vencu u Karađorđevoj, Balkanskoj, Lominoj i okolini, cene kvadrata će drastično skočiti. Dobar deo stanova i kuća u ovom delu već je prodat, dosta toga je dato strancima. Kada se zgrade i stanovi dodatno urede i kada se u njih uloži, možemo da očekujemo da će cene porasti i do 8.000 evra po kvadratu. Ipak, ovo je jedinstven slučaj u Beogradu i nećemo imati više tako skupih lokacija, već će maksimum biti do 3.000 evra".

CENE ĆE PADATI U MIRIJEVU I NA KARABURMI?

Palilula i Zvezdara biće jeftinije, ali ipak, u ostalim delovima grada, pitanje je koliko i dokle će cene kvadrata rasti, jer se gradi sve više i kad-tad će doći do prezasićenja tržišta, podseća naš sagovornik.

"Tokom pandemije veliki broj ljudi kupio je stanove kako bi na taj način osigurali deviznu štetnju. To im je u nekom trenutku delovalo sigurnije nego da štede u evrima. U pojedinim delovima Zvezdare i Palilule, cene kvadrata će padati. U krajevima kao što su Mirijevo i Karaburma možemo da očekujemo da je cena kvadrata dostigla maksimum i da može samo da pada. To je zbog toga što ima dosta novoizgrađenih stanova i zgrada, u koje nije mnogo uloženo. To znači stanovi nisu kvalitetni i da kupaca nema dovoljno", kaže Rodić.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.