VIZIJA SRBIJE JE DA SE 40 ODSTO ENERGIJE PROIZVEDE IZ OIE: Ministarka nakon potpisivanju sporazuma o saradnji!
Zorana Mihajlović, Foto: Kurir TV

pažnja

VIZIJA SRBIJE JE DA SE 40 ODSTO ENERGIJE PROIZVEDE IZ OIE: Ministarka nakon potpisivanju sporazuma o saradnji!

Izraelski ambasador Jahel Vilan kaže da je ponosan što je Izrael partner Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Objavljeno:

U Vladi Srbije danas je potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva rudarstva i energetike i Udruženja Obnovljivi izvori energije, a ministarka Zorana Mihajlović poručuje da je i ovaj sporazum jasna poruka da ćemo više raditi na proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije i navodi da očekuje ove godine prvu aukciju.

Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa menadžerkom Udruženja "Obnovljivi izvori energije" Danijelom Isailović, rekla da je je vizija Srbije najmanje 40 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

Podsetila je da je parlament juče usvojio set zakona iz oblasti rudarstva i energetike, koji predstavljaju bazu za dalji razvoj i energetsku tranziciju Srbije.

Kaže da je to set važnih, bazičnih i modernih zakona koji će nam omogućiti da se brže razvijamo na putu zelene tranzicije.

"Kada smo pre par meseci započeli razgovore na tu temu, znali smo da neće biti lako, jer je energetika spavala godinama", rekla je potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović.

Navela je da sporazum znači i poziv investitorima da dođu i ulažu u Srbiji, jer je potencijala mnogo, a da je učinjeno sve da procedure budu efikasne i brze i da kroz konkurenciju i takmičenje dobijemo dobre cene i nove elektrane na gas, biomasu, vetar i solar.

Mihajlović je rekla da se do sada najviše investiralo u vetroparkove i da je najviše instalisanih megavata iz njih, ali da nema razloga da ne dobijemo više energije iz solarnih elektrana.

Zahvalila je zemljama koje su nam pomogle da naučimo više o ovoj oblasti, ali i EBRD-u, koji je sve vreme tu kao podrška.

"Moja najvažnija poruka je ka građanima, jer su ovi zakoni napravljeni zbog njih. Više investicija u obnovljive izvore znači da ćemo živeti zdravije, a više solarnih panela na krovovima i bolja energetska efikasnost znače više čistije energije na putu ka energetskoj tranziciji", naglasila je Mihajlović.

Danijela Isailović zahvalila je ministarki na inicijativi da se potpiše ovaj sporazum i istakla da je jučerašnje usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije fantastična vest za sve investitore.

Zahvalila je i EBRD-u na podršci pri osnivanju udruženja i navela da je cilj da se unaprede investicioni ambijent i poslovna klima u Srbiji. "Drago nam je da delimo vrednosti i ciljeve sa Vladom Srbije i Ministarstvom, jer želimo više proizvedene energije iz OIE. Zajedno ćemo raditi na promociji zelene energije i edukaciji građana o značaju obnovljivih izvora", naglasila je Isailović.

Direktorka EBRD-a za zapadni Balkan Žužana Hargita je rekla da je Srbija jučrašnjim usvajanjem zakona napravila ogroman korak napred za kratko vreme i da to ne bi bilo moguće bez posvećenog tima Ministarstva i saradnje sa privatnim sektorom.

"Dobra vest je da zaduženja Srbije u ovoj oblasti neće rasti, jer ima dosta investitora spremnih da dođu i investiraju u OIE. Mi ih primoravamo da se takmiče i da ponude najbolje cene i uslove u proizvodnji energije", rekla je Hargitai.

Navela je da će se prve aukcije u Srbiji odnositi na proizvodnju iz snage vetra.

"Tu smo da pružimo podršku, kako u proizvodnji energije, tako i da podržimo investicije u mreže, da bi bile u stanju da prime energiju iz OIE", rekla je Hargitai.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta rekao je da mu je drago što su oni jedni od osnivača ovog udruženja i da Finska pokazuje veliku posvećenost daljem razvoju obnovljivih izvora energije u Srbiji, kao i da će u budućnosti biti i više finskih kompanija koje će ulagati u tu oblast.

Izraelski ambasador Jahel Vilan kaže da je ponosan što je Izrael partner Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Naveo je da Izrael dosta ulaže u obnovljive izvore energije, da su pronašli i prirodni gas u Mediteranu i da je to još jedna od inicijativa koja može pomoći da gas dođe i u Srbiju.

Ambasador Belgije Kun Adam čestitao je potpisnicama sporazuma i naglasio da je važno da imamo Vladu i privatni sektor koji rade zajedno i da to vodi unapređenju zelene budućnosti i implementaciji evropskih standarda i normi ka razvoju zelene ekonomije.

Zamenik ambasadora UAE Ibrahim Aldarmaki rekao je da UAE vide priliku da investiraju u budućnost kroz obnovljive izvore energije, koji su dobar put borbe sa klimatskim promenama, te da će nastaviti da pomažu Srbiji kao partneru na putu ka održivom razvoju i budućnosti.

Šef razvojne saradnje ambasade Nemačke Kristijan Šiling rekao je da današnje potpisivanje sporazuma ukazuje na to šta sve možemo zajedno da ostvarimo i da je to važan korak u cilju implementacije Zelene agende, kojoj je Vlada Srbije posvećena.

Dodao je da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, te da će povećati svoje investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Srbiji.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.