LUDILO SA CENAMA NE STAJE: Najviše se traže GARAŽE, najskuplja prodata na ČUKARICI
ilustracija, Foto: 4zida.rs

da li ste znali?

LUDILO SA CENAMA NE STAJE: Najviše se traže GARAŽE, najskuplja prodata na ČUKARICI

Najveće povećanje tražnje i prometa od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, zatim vikendice za 68,3%. Agenti za nekretnine ovo komentarišu već pravom "groznicom" na našem tržištu

Objavljeno:

Cene nekretnina nastavalju blagi rast, a potražnja ne kaska. To pokazuje izveštaj za tržište nepokretnosti koji je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) za mart.

Kako se navodi u tom izveštaju, najskuplji stan u novogradnji prodat u prvom kvartalu godine koštao je 1,47 miliona evra i nalazi se u "Beogradu na vodi", dok je za najskuplju "starogradnju" plaćeno 600.000 evra na Novom Beogradu.

I ovog meseca, tražila se garaža više, a cene su skočile i za zemljište.

Najskuplje garažno mesto u novogradnji bilo je na Čukarici i to u garaži za koju je izdvojeno najviše novca, dok su cenom pratila garažna mesta u kompleksima „Novi Dorćol" i „K disitrikt".

U kategoriji zemljišta namenjeno za industrijsku gradnju najviše cene po metru kvadratnom postignute su u Železniku i Batajnici, dok je najviše izdvojenog novca u jednom ugovoru bilo za parcele na teritoriji Šimanovaca i Zuca.

Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je u Jakovu, opština Surčin, a najviša ugovorna cena u Bačkoj Topoli.

Tokom I kvartala 2021. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 41.456 ugovora, što je za 39,5 procenata više prometa nego u istom periodu prošle godine.

Vrste nekretnina u prometu

U poređenju sa februarom 2021. godine, promet zemljišta povećan je za 22,5% u martu 2021. godine, pri čemu je obim prometa šuma povećan za 27,1%, građevinskog zemljišta za 25,5% i poljoprivrednog zemljišta za 18,5%.

Ukupan promet objekata u martu 2021. veći je za 29% u odnosu na prethodni mesec. Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, zatim vikendice za 68,3%, poljoprivredni objekti za 50%, ostali objekti 28,9%, stambeni objekti 28,3% i dr. U odnosu na prethodni mesec obim prometa poslovnih objekata smanjen je za 5,6%.

U odnosu na prethodni mesec promet posebnih delova objekata veći je za 39,1%. Najveće povećanje zabeleženo je u prometu ostalih prostora za 60,9%, garažnih prostora za 42,9%, poslovnih prostora za 40,2% i stanova za 37,8%.

U martu 2021. godine je, u odnosu na isti mesec prethodne godine, zabeleženo znatno povećanje prometovanih nepokretnosti, pri čemu je broj prometovanih nepokretnosti po vrstama nepokretnosti više nego dupliran (Grafik 2).

Rast kupovine na kredit

RGZ navodi da je u poređenju sa prvim kvartalom 2020. sada zabeležen blagi porast plaćanja iz kredita pri kupovini posebnih delova objekata.

Saopštili su da u prva tri meseca 2021. godine u Srbiji gotovinom bilo plaćeno 62 procenta prometa stanova. Kreditna kupovina najača je u Novom Sadu sa 58 procenata, a najmanje je ima u Kragujevcu - 27 odsto.

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u I kvartalu 2021. godine iznosio je preko 1,3 milijarde evra, što je povećanje od 41,8 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Promet stanova zauzeo je najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima sa 53 procenta.

U ukupnom prometu nekretnina stanovi su dominatni sa 3,5 hiljade prometa mesečno, slede građevinsko i poljoprivredno zemljište, pa stamebeni objekti

Bonus video:

00:26

TRANSFORMACIJA BOJANE STAMENOV! Pevačica nikad ne skida turban, a sad je napravila VELIKU PROMENU i oduševljena je!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.