USVOJEN REBALANS BUDŽETA U VLADI SRBIJE! Ukupni prihodi i primanja veći za skoro 20 milijardi od planiranih
Vlada Srbije, Foto: photomaster

usvojeno je

USVOJEN REBALANS BUDŽETA U VLADI SRBIJE! Ukupni prihodi i primanja veći za skoro 20 milijardi od planiranih

Za kapitalne investicije u 2021. godini izdvojeno je 362,1 milijardi dinara, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 430 milijardi dinara.

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunima Zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim ukupni prihodi i primanja iznose 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više od iznosa prihoda koji je planiran inicijalnim budžetom za ovu godinu.

Kako je saopšteno iz vlade, rebalans budžeta usmeren je na ublažavanje posledica izazvanih epidemijom virusa korona i na "značajno" uvećanje kapitalnih investicija, posebno u izgradnji zdravstvene infrastrukture.

Pomoć u iznosu od 60 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćena svim državljanima Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na današnji dan.

"Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga Banci Poštanska štedionica a.d. Beograd. Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune", stoji u saopštenju.

Za kapitalne investicije u 2021. godini izdvojeno je 362,1 milijardi dinara, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 430 milijardi dinara.

"Rebalansom su prihodi budžeta povećani pod uticajem boljih kretanja u pojedinim segmentima ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu, kao i zbog očekivanih efakata primene dodatnog paketa mera. Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu zadržana je na nivou od 6 odsto. Predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.768,4 milijardi dinara", stoji u saopštenju.

Vlada je usvojila i izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć tokom jula i avgusta u iznosu od dve minimalne zarade, odnosno 30.900 dinara, uplatom na dinarski tekući račun kod poslovnih banaka.

Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, a sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Vlada je dodelila i bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika pa će umetnici čiji status je utvrdjen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiti pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu.

Na sednici je doneta odluka o obrazovanju Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije u poslovanju privrednih subjekata kao i Radne grupe za praćenje digitalizacije i publikovanje novog fototipskog izdanja "Miroslavljevog jevanđelja".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.