JAPANCI PLANIRAJU VELIKO ULAGANJE U SRBIJI! Predsednik se sastaje sa njima, a posao će dobiti 480 radnika!
Aleksandar Vučić, Foto: RTV Pink printscreen

novi sporazum

JAPANCI PLANIRAJU VELIKO ULAGANJE U SRBIJI! Predsednik se sastaje sa njima, a posao će dobiti 480 radnika!

Samo u Evropi Nidek posluje sa 85 kompanija, 20 razvojno-istraživačkih centara i 48 proizvodnih pogona. U Evropi grupa ostvaruje prodaju od 2,3 milijarde evra i zapošljava oko 14.000 ljudi.

Objavljeno:

Aleksandar Vučić će se danas sastati sa predstavnicima japanske firme "Nidek Corporation".

Nakon sastanka biće razmenjen Okvirni sporazum između Ministarstva privrede Vlade Srbije i japanske kompanije, koja planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila u Srbiji.

Nidek je u februaru ove godine 2021. potpisao Okvirni sporazum sa Ministarstvom privrede RS i Novim Sadom u kome se obavezao da će realizaciju najavljenog velikog projekta u Novom Sadu započeti preko dve svoje ćerke kompanije.

U potpisanom sporazumu Nidek se obavezuje na ulaganje od ukupno 72,9 miliona evra i zapošljavanje 480 radnika. Sporazum predviđa novčane podsticaje u ukupnom iznosu od 8,9 miliona evra, kao i mogućnost ostalih vidova podsticaja, poput oslobađanja od poreza na dobit.

Nidek ne namerava da bude vlasnik novih fabrika već će ući u dugoročan zakup hala koje će za njih izgraditi kompanija CTP. U prvoj fazi bi CTP trebalo da kupi oko 20,5 hektara zemljišta a kasnije preostalih 17 koliko postoji u okviru industrijke zone „Sever 4“.

- Nidek je izrazio i želju za mnogo većom površinom koja bi u nekom trenutku ukupno iznosila oko 100 hektara. Dosadašnje globalno poslovanje grupacije je podrazumevalo veliki broj fabrika na takođe velikom broju različitih lokacija, dok novija strategija predviđa koncentrisanje kompanija iz ove grupacija na jednoj lokaciji. Nakon što je to sprovedeno u Kini plan je i da Srbija odnosno Novi Sad postanu jedan od najvećih centara ove grupacije u Evropi2 - navodi naš izvor koji je upoznat sa detaljima investicije.

Prema dostavljenom biznis planu za prvi investicioni projekat, kompanija Nidec Motors & Actuators GmbH planira da obuhvati proizvodnju tri tipa motora sa četkicama od čega su dve vrste pomenutih motora namenjeni podešavanju sedišta, dok je treća vrsta motora koji će se proizvoditi namenjen podešavanju krovnog prozora.

Proizvodni procesi i tehnologije u toj fabrici će obuhvatati brizganje plastike i perforiranje metalnih delova, štancovanje električnog lima kao i specifične mehaničke obrade. Prema dostavljenom Biznis planu za drugi investicioni projekat, kompanija Nidec Elesys Corporation planira proizvodnju tri tipa inverterskih upravljačkih uređaja za PHV (plug-in hybrid vehicles) i HV (hybrid vehicles) tip vozila.

U kasnijoj fazi trebalo bi da usledi proizvodnja pogonskih motora za e-automobile.Takođe, kompanija planira da svoje gotove proizvode prodaje svojim kupcima direktno iz Srbije, što znači da će svi prihodi od prodaje biti generisani u Srbiji.

Nidek je u aprilu ove godine otvorio kancelariju od 200 kvadrata u Novom Sadu koju im je grad privremeno ustupio bez naknade. Takođe tog dana potpisan je i Memorandum o razumevanju između Fakulteta tehničkih nauka (FTN) i Nideka, kao i poseban Sporazum o saradnji između FTN i „Kyoto University of Advanced Science (KUAS)“ koji je osnovao vlasnik i osnivač Nidek-a, g. Nagamori.

Tog dana predsednik Nidek korporacije g. Seki je na FTN održao predavanje o budućnosti automobilske industrije i planovima ove kompanije.

U svetu poznati kao vodeći "za sve što se vrti"

"Nidek" je japanska kompanija izlistana na Tokijskoj berzi koju je 1973. godine u gradu Kjoto osnovao njen sadašnji vlasnik Šigenobu Nagamori. Danas posluje u sklopu velike grupacije Nidec Group. Kompanija je u svetu prepoznata je kao vodeća za „sve što se vrti i kreće.

Poslovanje ove korporacije usmereno je na razvoj, proizvodnju i prodaju preciznih motora, motora za automobilsku industriju, motora za kućne aparate, komercijalnih i industrijskih motora, motora za mašine i drugih srodnih proizvoda. Nidec Corporation danas posluje u 40 zemalja sa oko 340 kompanija unutar grupacije, a u 2019. godini je ostvarila prodaju od 11,8 milijardi evra uz zapošljavanje preko 120.000 radnika.

Samo u Evropi Nidek posluje sa 85 kompanija, 20 razvojno-istraživačkih centara i 48 proizvodnih pogona. U Evropi grupa ostvaruje prodaju od 2,3 milijarde evra i zapošljava oko 14.000 ljudi.

Jedna od kompanija koje posluju u okviru Nidec Group je i Nidec Motors & Actuators Group. Inicijalno osnovana 1923. godine u Nemačkoj kao SWF, radionica za proizvodnju ručnog alata, kompanija je vremenom rasla, počela saradnju sa autoindustrijom, širila svoje proizvodne lokacije, da bi 2006. godine postala deo Nidec Corporation.

Proizvodi razne vrste elektromotora za kočioni sistem, podešavanje sedišta, podešavanje stuba upravljača, ventilatore, krovne otvore i dr. Kompanija je nedavno razvila za jednog kineskog proizvođača automobila i pogonski motor za elektro vozila za koji su ubrzo interesovanje pokazale i vodeći evropski porizvođači automobila.

Kompanija Nidec Elesys Corporation je takođe član Nidec grupacije, sa sedištem u Kanagavi, Japan, i tradicijom od preko 30 godina kao i proizvodnim lokacijama u NR Kini, Sjedinjenim Američkim državama i Tajlandu. Ova kompanija je vodeći proizvođač elektronskih kontrolera u okviru automobilske industrije.

Primenom inovativnih tehnologija ova kompanija proizvodi sisteme upravljanja koji se odnose na ubrzavanje, skretanje (sistem električnog servo upravljača) i ABS (sistem protiv blokade kočenja) sisteme.

(Espresp/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.