BUDUĆNOST JE STIGLA I KOD NAS! Pametnim telefonom plaća četvrtina potrošača u Srbiji!
Telefon, Foto: Profimedia

plaćanje telefonom

BUDUĆNOST JE STIGLA I KOD NAS! Pametnim telefonom plaća četvrtina potrošača u Srbiji!

Oko 70 odsto anketiranih je navelo da je njihovo lično iskustvo s različitim platnim opcijama uticalo na izbor načina plaćanja.

Objavljeno:

Gotovo četvrtina potrošača u Srbiji svakodnevno koristi pametni telefon za plaćanje i obavljanje transakcija, dok je 41 odsto svih učesnika u anketi kompanije Viza (Visa) reklo da planira da koristi takvu opciju u budućnosti.

Prema regionalnom istraživanju Vize, više od 30 odsto ispitanika počelo je da koristi mobilne telefone za plaćanje tokom pandemije.

Oko 70 odsto anketiranih je navelo da je njihovo lično iskustvo s različitim platnim opcijama uticalo na izbor načina plaćanja.

Za većinu učesnika u istraživanju, ključne prednosti plaćanja pametnim telefonom su praktičnost (65 odsto), jednostavnost (44 odsto) i brzina (37 odsto), odnosno mogućnost da novčanik ostave kod kuće, navodi se u saopštenju Vze.

Oko 45 odsto ispitanika veruje da su plaćanja pametnim telefonom sigurna. Sa druge strane, skoro trećina potrošača kao nedostatak navodi činjenicu da tehnologija nije još uvek široko prihvaćena, te je broj mesta na kojima su takva plaćanja moguća ograničen.

Na vrhu liste robe i usluga za koje su ispitanici veoma zainteresovani da plaćaju mobilnim telefonima nalaze se mesečni računi i usluge parking servisa (51%), dok su karte za pozorište, bioskop i javni prevoz zauzele drugu poziciju (43%).

Na trećem mestu su plaćanja u prodavnicama, kafićima i restoranima (39%), a sličan nivo interesovanja izazvalo je i naručivanje hrane (38%). Turističke aranžmane i nameštaj bi pametnim telefonima izmirilo 36 odsto anketiranih, dok 26 odsto njih navodi i kupovinu automobila.

"Verujemo da će mobilna plaćanja uskoro postati deo svačije dnevne rutine u regionu Jugoistočne Evrope (JIE). Ovakva plaćanja nude komfor, brzinu i sigurnost zahvaljujući inovativnim metodama potvrde identiteta putem otiska prsta i prepoznavanja lica", kaže Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Viza za JIE.

Dodaje da s obzirom na zastupljenost beskontaktne tehnologije plaćanja u svim zemljama regiona, očekuju da će usvajanje pametnog telefona kao opcije plaćanja ići još većom brzinom.

Kada je reč o zemljama regiona, Severna Makedonija prednjači sa 36 odsto potrošača koji koriste mobilna plaćanja, Crna Gora i Bosna i Hercegovina beleže pođednako dobre rezultate kao Srbija, budući da 26 i 24 odsto korisnika plaćanje obavlja na ovaj način, dok je u Albaniji to svega 10 odsto ispitanika.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.