POSLODAVCI ĆE ZARADU U NAREDNA TRI MESECA ISPLAĆIVATI U DVA DELA? Tačno 15.450 dinara leže na račun firmi!
Novac, Foto: Printscreen/Google

nove informacije

POSLODAVCI ĆE ZARADU U NAREDNA TRI MESECA ISPLAĆIVATI U DVA DELA? Tačno 15.450 dinara leže na račun firmi!

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Objavljeno:

Najveći broj radnika u Srbiji prima platu u dva dela a zbog nove državne pomoći mnogi poslodavci odlučili su se da se vrate na staru praksu.

Tačno 15.450 dinara na račun poslodavaca, mikro, malih srednjih preduzeća leže 8 aprila. To znači da će upravo toliki deo mnogim radnicima biti drugi deo martovske zarade. Prvi deo, ostatak do pune plate, biće u najvećem broju preduzeća isplaćen ovih dana, ako ne i danas.

Ovakvu praksu treba očekivati i sa aprilskom zaradom, jer će drugih 15.450 dinara za svakog radnika u pomenutim preduzećima na račune leći početkom aprila. Takva praksa će bila bi nastavljena i u maju. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada, a koja je nastala zbog državne pomoći privredi još tokom prošle godine.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na ovakav način postupe.

Podsetimo, država je u sklopu trećeg paketa mera, donela odluku da svakom preduzetniku, mikro, malom, srednjem i velikom preduzeću za svakog radnika, isplati po pola minimalne zarade za januar i to za mart, april i maj. Za svakog prijavljenog radnika sleduje po ukupno 46.350 dinara, a prva rata od 15.450 dinara biće isplaćena poslodavcima 8. aprila.

Prijava za ovu pomoć je počela 1. marta i danas je poslednji dan.

Poreska uprava saopštila je danas da ističe rok za podnošenje izjave o prihvatanju isplate direktnih davanja i obrasca PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

Privredni subjekt koji u propisanom roku ne popuni posebnu izjavu na portalu Poreske uprave neće ostvariti pravo na direktna davanja bez obzira na to da li je podnet obrazac PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine.

Od sutra prijava za aprilsku pomoć

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je poslodavce da je danas poslednji dan prijave za isplatu polovine minimalne zarade za mesec mart, a da već sutra, 1. aprila, kreće prijava za april.

U saopštenju ministarstva navodi se da se radi o delu trećeg paketa podrške privredi i gradjanima Srbije.

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za ovu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

"Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu", rekao je Mali.

Dodao je da će prva isplata polovine minimalne zarade koja se odnosi na mesec mart biti izvršena 8. aprila.

"Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog", kazao je ministar.

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 posto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.