VLADA USVOJILA PREDLOGE ZAKONA: Tiče se novčane pomoći građanima i privredi!
Vlada Srbije, Foto: Ana Paunković

lepo

VLADA USVOJILA PREDLOGE ZAKONA: Tiče se novčane pomoći građanima i privredi!

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona iz oblasti finansija, medju kojima su i zakonska rešenja o novčanoj pomoći gradjanima za ublažavanje posledice pandemije Kovid-19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Tim predlogom zakona uredjuje se način na koji će biti napravljen i vodjen Privremeni registar punoletnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć, odnosno način uplate novčane pomoći za ublažavanje posledica pandemije, kao i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje pomoći.

Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu navedenog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike, poseduju važeću ličnu kartu i koji se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa tim zakonom.

Punoletni gradjani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave a isplate će početi u maju i u novembru.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrdjivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije i Predlog zakona o utvrdjivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti Kovid-19.

"Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, vlada je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, kao i da uspostavi novu za podršku najugroženijim preduzećima. Obezbedjeno je dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžen je period raspoloživosti za godinu dana", piše u saopštenju.

Navodi se da je nova garantna šema namenjena prvenstveno najugroženijim delatnostima poput ugostiteljstva, putničkog transporta, hotelijerstva u gradovima i turističkim agencijama, kao i najugroženijim firmama koje su zabeležile pad poslovnih prihoda iznad 20 odsto u 2020. godini.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju, čiji je cilj konačno regulisanje društvenog kapitala u društvima za osiguranje.

Navodi se da se taj zakonski predlog odnosi na društva za osiguranje koja u okviru osnovnog kapitala i dalje imaju društveni kapital.

"Ideja zakona je da se društveni kapital 'pretvori' u akcijski na način koji u obzir uzima dosadašnje propise koji se tiču privatizacije društvenog kapitala. Predlog zakona omogućava otklanjanje nejednakosti na tržištu koju je društveni kapital donosio društvima za osiguranje koja ga poseduju, čime se kroz olakšavanje poslovanja i vođenja poslovnih knjiga, izjednačavaju sa ostalim učesnicima na tržištu", piše u saopštenju.

Bonus video:

01:39

Vlada Srbije je pokrenula platformu Čuvam te za prijavu vršnjačkog nasilja

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.