DOBAR KREDITNI REJTING! Ministar Mali: Izbegli smo šokove izazvane korona krizom zahvaljujući ekonomskim merama
Izbegli smo šokove izazvane korona krizom, Foto: Printscreen Prva tv

MINISTAR FINANSIJA

DOBAR KREDITNI REJTING! Ministar Mali: Izbegli smo šokove izazvane korona krizom zahvaljujući ekonomskim merama

Ministar finansijae Siniša Mali istakao je da su još jednom prepoznati odlični ekonomski rezultati Srbije, ostvareni u periodu pre i tokom pandemije

Objavljeno:

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič u svom izveštaju koji je objavljen 19. marta 2021. godine, potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopšteno je večeras iz Ministarstva finansija.

Ministar finansijae Siniša Mali istakao je da su još jednom prepoznati odlični ekonomski rezultati Srbije, ostvareni u periodu pre i tokom pandemije.

"Ovim je potvrđeno da su uspešno sprovedene sve ekonomske mere koje je Srbija preduzimala od početka pandemije korona virusa, kao i prethodne mere fiskalne konsolidacije. Veliki šokovi izazvani korona krizom su izbegnuti, zadržali smo radna mesta, a država i novim ekonomskim merama nastavlja da svodi posledice na najmanju moguću meru", rekao je Mali.

Zajedničkim naporima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, kao i donetim sveobuhvatnim paketom mera monetarne i fiskalne politike, koji između ostalih, uključuje niz mera za podršku domaćinstvima, subvencije za plate, moratorijum na otplatu kredita, smanjenje kamatnih stopa kao i mere za podršku likvidnosti u korporativnom sektoru, efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi, navodi se u izveštaju agencije.

Ministar Mali je podsetio da je održavanje srpske ekonomije postignuto izdvajanjem ukupno više od osam milijardi evra tokom prošle i ove godine za pomoć građanima i privredi, kao i da je u toku sprovođenje trećeg ekonomskog paketa podrške.

Implementacija mera iz obimnog paketa podrške privredi i građanima očuvala je nivo zaposlenosti u privredi, bez povećanja stope nezaposlenosti.

Agencija Fič Rejtings prepoznala je i da su preduzetim strukturnim reformama stvoreni uslovi za rast priliva domaćih i stranih direktnih investicija.

"Srbija je poslednjih godina izuzetno atraktivna i poželjna investiciona destinacija, a potvrda toga je i činjenica da su strane direktne investicije, uprkos pandemiji, tokom prošle godine iznosile skoro tri milijarde evra. Nijedan strani investitor nije odustao od svojih investicija za vreme pandemije i to je dobra potvrda povoljnog ambijenta za poslovanje", naveo je ministar finansija.

Fič u svom izveštaju naglašava da je održana niska i stabilna inflacija, relativna stabilnost deviznog kursa, kao i visok nivo deviznih rezervi, koje su dostigle 13,6 milijardi evra na kraju januara 2021. godine.

Takođe, Fič ističe ulogu bankarskog sektora u smanjivanju šokova izazvanog pandemijom korona virusa.

Navodi se da je, usled potrebe da se finansiraju mere podrške privredi i građanima, kako bi se smanjio uticaj krize izazvane pandemijom COVID-19, u 2020. godini došlo do povećanja učešća duga u BDP-u.

Fič predviđa da će učešće duga opšte države dostići privremeno 59,6% BDP-a u 2021. godini, a da se već od 2022. godine očekuje vraćanje duga na njegovu opadajuću putanju.

Agencija već tokom tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procenjuje da će biti ostvaren značajan privredni rast od čak 5,2% u 2021. godini i 4,5% u 2022. godini.

Ministar Mali je podsetio da korona kriza još uvek nije završena, ali da je uprkos tome, Srbija prethodnu godinu završila sa odličnim rezultatima.

"Važno je napomenuti i da smo ovu godinu, uprkos pandemiji, počeli sa odličnim makroekonomskim indikatorima - javni dug je bio na nivou od oko 52 procenta, što je ispod kriterijuma koji propisuje Mastriht, što je takođe fenomenalan rezultat u uslovima opšte ekonomske nestabilnosti. Pored ostvarenog veoma malog pada BDP-a prošle godine, Srbija s pravom očekuje da će kumulativni rast narednih godina da bude najveći na starom kontinentu", rekao je on.

Vlada Srbije će i u narednom periodu preduzeti sve neophodne mere kako bi očuvala teško stečenu finansijsku stabilnost i snažne javne finansije i obezbedila što veći privredni rast koji će dovesti do boljeg životnog standarda građana, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

00:45

Na snagu stupio Zakon o utvrđivanju poreklu imovine

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.