EVROPA SE ZAKLJUČAVA: Uvode se restriktivne mere, vrši se pritisak na privredu, ŠTA TO ZNAČI ZA SRPSKU EKONOMIJU?
Uvode se restriktivne mere, Foto: Print Screen Youtube

stanje u evropi

EVROPA SE ZAKLJUČAVA: Uvode se restriktivne mere, vrši se pritisak na privredu, ŠTA TO ZNAČI ZA SRPSKU EKONOMIJU?

Kroz celu Italiju sprovode se mere ograničenja, nešto drugačije od regije do regije, ali sveukupno dosta oštrije nego u prethodnom periodu

Objavljeno:

Širom Evrope zaraza virusom korona se ne smiruje, a to sve podstiče države da ili produžavaju ili uvode nove mere ograničenja, što kretanja što poslovanja. Takvi postupci vrše veliki pritisak na privredu koja se već godinu dana bori sa posledicama borbe protiv pandemije, a sve to šalje i upozorenje za Srbiju čija privreda i ekonomija nisu "izolovano ostrvo".

Kroz celu Italiju sprovode se mere ograničenja, nešto drugačije od regije do regije, ali sveukupno dosta oštrije nego u prethodnom periodu. Nemačka je mere ograničenja produžila sve do 28. marta, dok su recimo Austrijanci potpuno zatvorili pojedine opštine.

Ni u našem regionu situacija nije mnogo drugačija. Recimo, crnogorska ministarka zdravlja izjavila je da je Crna Gora blizu potpunog zaključavanja. U Hrvatskoj takođe raste broj slučajeva zaraze, dok se i u Bosni i Hercegovini govori o mogućnosti novog zatvaranja.

Ekonomisti od početka pandemije ističu da bez obzira koliko dobro se srpska privreda bori protiv uticaja korone, naša zemlja umnogome zavisi od privreda evropskih država. Na to je nedavno podsetio i predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, koji je zaključio da ekonomija Srbije zavisi od brzine oporavka Evropske unije.

- Dakle, sve i da pobedimo koronu za mesec dana, ako EU ne bude imala jasnu strategiju daljeg opstanka i razvoja bojim se da će i Srbija biti u problemu, jer je naša ekonomska aktivnost pod snažnim uticajem onoga šta se dešava u Evrozoni - kazao je Vlahović ističući da su Nemačka i Italija pre svega, najveći srpski spoljno-trgovinski partneri.

Izvoz Srbije u Nemačku čini oko 13 odsto ukupnog izvoza, slično je i sa Italijom, a s druge strane, najviše investicija nam takođe dolazi iz Evrope. Evropske zemlje imaju i stotine firmi u Srbiji, samo Italija ih ima 1.600... S tim u vezi, zatvaranje Evrope nikako nije dobar signal, evo i koliko je stanje u Evropi zapravo ozbiljno.

Nemačka produžila mere zaključavanja

Predstavnici savezne i pokrajinske vlade Nemačke dogovorili su se u sredu da produže mere zatvaranja do 28. marta sa mogućnostima otvaranja u zavisnosti od epidemiološke situacije.

- Moramo preduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unazad - rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel kasno u sredu uveče nakon sastanka sa saveznim premijerima, preneo je to portal Index.

Merkel je naglasila da Nemačka "ne neoprezno, već sa nadom" ulazi u novu fazu u borbi protiv pandemije i da "2021. neće biti kao 2020., jer sada postoje vakcine, što vidi kao "izlaz" iz pandemije.

Ipak, vesti iz tamošnjih firmi veoma su loše. Mnoge firme u Nemačkoj nalaze se na korak do bankrota i opstaju samo zahvaljujući pomoći države, a ekonomski eksperti procenjuju da se radi o 25.000 preduzeća. Finansijska pomoć po sistemu "kap po kap" bila je i još uvek je strategija kojom Nemačka pokušava da ublaži žestoke posledice korona krize. Finansijska pomoć, međutim, samo odlaže bankrot, smatraju analitičari.

Ekonomski stručnjaci strahuju da bi to moglo da se završi talasom bankrota čim država prestane da pomaže.

Austrija zatvara cele opštine

Pojedine oblasti u Austriji su potpuno izlovane i pod karantinom, zbog , kako su naveli, stvaranja korona klastera.

Austrijske vlasti odlučile su da zbog teške epidemiološke situacije od utorka zatvore opštinu Hermagor u pokrajini Koruška. Ova opština proteklih nedelja imala je veoma visok broj novozaraženih, a vlasti su ustanovile da je britanski soj veoma rasprostranjen čak u 80 odsto slučajeva. Zbog toga će od utorka u ponoć opština biti zatvorena i zabranjen izlazak građana van opštinskih granica bez negativnog antigenskog testa ili potvrde o preležanoj infekciji.

Nedavno je austrijska vlada zbog loše epidemiološke situacije zatvorila i opštinu Tirol.

A u kakvom je stanju tamošnja privreda pokazuje podatak da je u prošloj godini doživela najveći pad od 1945. godine. Prema preliminarnim proračunima Statističkog zavoda Austrije, BDP je realno pao za 6,6 odsto. I to je manje od očekivanog pada jer je ekonomski institut Wifo početkom februara prognozirao za prošlu godinu minus od 7,4 odsto.

Prema prognozi Nacionalne banke Austrije (OeNB), tamošnja privreda će dostići pretkrizni nivo tek krajem 2022. godine.

Nova ograničenja i širom Italije

U Italiji u poslednja 24 časa bilo je 307 preminulih od korona virusa i više od 23.000 novozaraženih, izveštava agencija Ansa, navodeći da se pooštravaju ograničenja.

Raste procenat inficiranih na ukupan broj testiranih, šest odsto od preko 300.000 testiranih, a svakodnevno se povećava broj pacijenata u odeljenjima intenzivne nege.

Na osnovu preporuke vladinog naučno-tehničkog komiteta, koji prati, analizira i predlaže epidemiološke mere, na celoj nacionalnoj teritoriji pooštravaju se mere ograničenja.

U većini regija nastava u svim školama je onlajn, restrikcije su uvedene ponovo i za prodavnice hrane, gde se dozvoljava ulazak jednog člana porodice, ograničava se kretanje unutar jedne opštine i zabranjuje prelazak opštinskih granica.

U severnoj regiji Lombardija, koja od početka pandemije prednjači po broju zaraženih i preminulih, uvedeno je pred-karantin stanje.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.