KORONA UZIMA DANAK: Poreska uprava nema dobre vesti
Raste dug, Foto: Printscreen/Tanjug/Sava Radovanović

razotkrivanje

KORONA UZIMA DANAK: Poreska uprava nema dobre vesti

Кada su u pitanju tekuće obaveze za poreze i doprinose, napominju u Poreskoj upravi, javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su u 2020. godini redovno i u celosti izmirivale te obaveze

Objavljeno: 23.02.2021. 17:21h

Spisak najvećih poreskih dužnika, koji je objavljen prvi put nakon februara 2020, pokazuje da u vreme pandemije privatni sektor uglavnom nije stvorio dodatne obaveze prema državi za razliku od javnog.

Među najvećim dužnicima se tako nalaze javne zdravstvene ustanove, “Šume RS”, ali i preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS”, koja ranije nisu imala poreskih dugovanja.

Inače, ukupan poreski dug na kraju prošle godine iznosi 1,308 milijardi konvertibilnih maraka i veći je za oko 96 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

– Porast dospelih, a neizmirenih obaveza za poreze i doprinose u 2020. godini najvećim delom se odnosi na stari dug javnih zdravstvenih ustanova na koji su obračunavate kamate, te na dospele, a neizmirene rate reprograma javnih zdravstvenih ustanova. Zatim na obaveze po osnovu poreza na dobit za 2019. godinu i poreza na nepokretnosti za 2020. godinu, čiji su rokovi za plaćanje prolongirani do kraja prošle godine na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim merama za ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled pandemije novog virusa korona – kažu za Srpskainfo u Poreskoj upravi RS.

Rokovi naplate

Кada su u pitanju tekuće obaveze za poreze i doprinose, napominju u Poreskoj upravi, javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su u 2020. godini redovno i u celosti izmirivale te obaveze.

Najveći porast dospelih, a neizmirenih obaveza u 2020. u odnosu na 2019. godinu evidentiran je kod Univerzitetskog kliničkog centra RS za 16,6 miliona КM, JP „Šume RS“ za 8,6 miliona КM, te kod „Unis – Fabrika cijevi“ Derventa za 4,5 miliona КM. Ova derventska fabrika je u stečaju.

Javno preduzeće “Šume RS” dugovalo je više od 10,9 miliona konvertibilnih maraka.

– U proteklom periodu smo nastojali da izmirimo obaveze iz ranijih godina. Povećanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa u prethodnoj godini uzrokovano je zbog dodatnog produženja rokova naplate potraživanja od kupaca, iz razloga što je u proteklom periodu došlo do smanjene potražnje i otežanog plaćanja šumskih drvnih sortimenata – tvrde za Srpskainfo u “Šumama RS”.

Likvidnost

Pojavom novog virusa korona, kupci šumskih drvnih sortimenata su se, kako tvrde u ovom javnom preduzeću, suočili s problemom plasmana svojih proizvoda, što je direktno uticalo na pad potražnje šumskih drvnih sortimenata.

– Kako javno preduzeće ne bi došlo u situaciju da mora drastično da smanji obim proizvodnje, omogućeno je dodatno produženje rokova plaćanja – dodaju oni.

Napominju da problem likvidnosti i kašnjenja nije nastao pojavom novog virusa, ali da su plaćanja bila iz redovnog priliva novca.

– Međutim, problem je usložnjen produženjem rokova plaćanja kupcima, čime je onemogućeno redovno plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa, obaveza prema izvođačima radova, lokalnim zajednicama… – uveravaju u JP “Šume RS”.

Kredit

Po informacijama koje je nedavno saopštio premijer RS Radovan Višković, ovo preduzeće je izmirilo poreske obaveze, i to novcem od kredita. Vlada RS je dala saglasnost “Šumama” za kredit od 12 miliona KM, a po rečima Viškovića, saglasnost za kredit je data prvenstveno radi izlaska u susret drvoprerađivačima kako ne bi bili “zagušeni” plaćanjem obaveza prema “Šumama”, jer su im rokovi za plaćanje istekli.

Istovremeno, preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS” su na kraju prošle godine dugovala 17,4 miliona КM, s tim da je u januaru izmireno oko 10 miliona КM tih obaveza, pa su 29. januara iznosile 7,4 miliona КM. Dug tih preduzeća se odnosi na tekuće obaveze iz 2020. godine, i to najvećim delom po osnovu koncesionih naknada.

Jedno od preduzeća, “Elektrokrajina” Banjaluka, planira da se na tržištu kapitala zaduži sa 40 miliona KM kako bi zatvorilo stare kredite, te platilo dugove prema državi i dobavljačima.

Najveći dužnik za poreze i doprinose je UKC RS, koji je na kraju prošle godine dugovao oko 80,3 miliona KM.

Finansijska podrška vlade

Da li je pomoć Vlade RS kroz uplatu bruto plata za zaposlene tokom prošle godine, a u cilju ublažavanja efekata pandemije, doprinela da privreda ne povećava poreske obaveze?

– Preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije poslednjih godina generalno kao prioritet u poslovanju imaju izmirenje svih svojih obaveza. Svesni su da će obaveze državi morati vratiti s kamatom ako budu kasnili – kaže za Srpskainfo Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Navodi da je činjenica da je finansijska pomoć Vlade pomogla u tome da preduzeća prevaziđu poteškoće i da ne dođe do otpuštanja većeg broja radnika.

– Iako je došlo do pada proizvodnje u prerađivačkoj industriji, zabeleženo je čak blago povećanje zaposlenih. Privrednici su iscrpili sve svoje unutrašnje rezerve i nezahvalno je prognozirati šta će se dešavati. Vrlo važno je kako će da odreaguje bankarski sektor prema privredi i šta će da se dešava na našim najvažnijim spoljnotrgovinskim tržištima – ocenjuje Blagojević.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media