U SRBIJI STATISTIKA GOVORI O ŽENAMA MNOGO: One su školovanije, a zarađuju manje
Nepravda, Foto: Profimedia

NEPRAVDA

U SRBIJI STATISTIKA GOVORI O ŽENAMA MNOGO: One su školovanije, a zarađuju manje

Da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena Srbi već vekovima dokazuju

Objavljeno:

Sada je to dokazalo i istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, koje pokazuje da je u Srbiji 180.000 žena više nego muškaraca. One su u proseku više obrazovane, teže se zapošljavaju, lakše ih otpuštaju i imaju manju platu od muškaraca.

- U Srbiji su žene brojnije i obrazovanije od muškaraca, prošle godine upisano je 33.000 više devojaka na fakultet, diplomiralo je skoro 8.000 više žena nego muškaraca, ali, radi 360.000 više muškaraca. I primaju 8,8 odsto veće plate. Da bi žena nadoknadila tu količinu novca morala bi da radi dodatnih 35 dana svake godine - stoji u rezultatima pomenutog istraživanja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je ovakvi rezultati ne iznenađuju jer se kroz praksu susreće sa žalbama žena koje se i najviše žale upravo zbog nemogućnosti zapošljavanja dok su mlade jer je i dalje glavna pomisao poslodavca - ta žena će otići na porodiljsko odsustvo.

- Takođe, žene mnogo više rade u zanimanjima koja su manje plaćena, kao što su zdravstvo i socijalna zaštita. Pored toga, mnogo je teže naći posao već posle 45. godine jer neki poslodavci vas doživljavaju kao starije radnike, a ne kao ljude koji su upravo u periodu života kad mogu da daju svoj maksimum, što je naročito izraženo kod žena - ocenjuje Jankovićeva i dodaje da je bilo slučajeva utvrđene diskriminacije gde su žene preko 45 godina spuštene na niža radna mesta.

- Recimo, medicinske sestre, zbog toga što se smatralo kako neće naučiti vođenje evidencije na novi način. Sve je to predrasuda. I žene i muškarci žele da uče - navodi poverenica.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.