PROGRAM MINISTARSTVA PRIVREDE NE NUDI SAMO NOVAC KAO PODRŠKU! Svi koji konkurišu mogu da očekuju pomoć u radu!
Novac, Foto: Dado Đilas

pažnja

PROGRAM MINISTARSTVA PRIVREDE NE NUDI SAMO NOVAC KAO PODRŠKU! Svi koji konkurišu mogu da očekuju pomoć u radu!

Razvojna agencija je, naglašavaju, u obavezi da sprovede Javni poziv na osnovu koga vrši odabir korisnika usluge mentoringa.

Objavljeno:

Sem bespovratnih novčanih sredstava, Ministarstvo privrede omogućava i dodatan vid podrške privrednicima.

Radi se o Programu podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, o kojem je B92.net već pisao.

Pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000,00 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000,00 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

"Privredni subjekti koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja mogu podneti zahtev za finansiranje u ukupnoj vrednosti većoj od 12.500.000,00 dinara. Privredni subjekti koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti mogu podneti zahtev za finansiranje u ukupnoj vrednosti većoj od 12.500.000,00 dinara, ukoliko ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja ili posluju stabilno", poručili su nedavno za naš portal iz Ministarstva privrede

Uz to, postoji i spisak namena za koje se novac može iskoristiti, te onih za koje ne može biti iskorišćen, a više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Međutim, u Ministarstvu za B92.net poručuju da finansijska sredstva nisu sve na šta može da se računa.

DODATNA PODRŠKA

"Proces mentoringa predstavlja stručnu pomoć koju u dužem vremenskom periodu stručno lice – mentor pruža privrednom subjektu. U zavisnosti od potrebe privrednog subjekta, za vreme sprovođenja Programa, mentor može da alocira od 25 do 50 sati na jedan privredni subjekt. Korisnici mentoringa mogu biti mikro, mala i srednja privredna društva, preduzetnici i zadruge koji posluju do tri godine ili se nalaze u kritičnom trenutku za njihov dalji razvoj ili za opstanak na tržištu", dodaju u Ministarstvu.

Razvojna agencija je, naglašavaju, u obavezi da sprovede Javni poziv na osnovu koga vrši odabir korisnika usluge mentoringa.

"Uslugu mentoringa mogu pružati radno angažovana lica u toj ARRA, koja poseduju sertifikat da su uspešno završila obuke za mentore koje je organizovala Nacionalna agencija za regionalni razvoj ili koje će organizovati Razvojna agencija i/ili Projekat 'Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSP na Zapadnom Balkanu-faza 2' (RAS – JICA) finansiran od strane Vlade Japana kroz Japansku agenciju za međunarodnu saradnju – JICA. ARRA su u obavezi da o svakom započetom mentoringu izveste Razvojnu agenciju, kao i da dostave konačan izveštaj o mentoringu, nakon realizacije mentoringa i unošenja u Mentor master bazu. Isplata ARRA za ovu vrstu usluge se vrši u prvom obračunskom mesecu nakon kompletno pružene usluge mentoringa privrednom subjektu", napominju za naš portal.

(Espreso/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.