NA PAKET POMOĆI MOGU SVI DA RAČUNAJU! Ugostitelji će dobiti više nego što je prethodnih dana najavljivano!
Novac/ilustracija, Foto: Dado Đilas

pažnja

NA PAKET POMOĆI MOGU SVI DA RAČUNAJU! Ugostitelji će dobiti više nego što je prethodnih dana najavljivano!

“Da osim opšte pomoći podške, tri puta po 50 odsto minimalca za mala i srednja preduzeća, pomoć dobiju i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija”, rekao je Vučić.

Objavljeno: 08:39h

Sada je vrlo izvesno da će državnu novčanu pomoć dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi, ali i da bi najugroženiji ugostiteljski sektor mogao dobiti više nego što je to prethodnih dana bilo najavljivano. Detalji o tome ko će sve dobiti pomoć i koliko će ona iznositi biće poznati najkasnije u petak. Privreda će novac početi da dobija u aprilu, a građani u maju, a iznosi će biti od 7.000 dinara do 80.000.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je zamolio premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog da u paket pomoći uđu i velika preduzeća, svi osim banaka i finansijskih institucija.

“Da osim opšte pomoći podške, tri puta po 50 odsto minimalca za mala i srednja preduzeća, pomoć dobiju i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija”, rekao je Vučić.

Kako je predsednik rekao, molba je bila i da posebnu sektorsku pomoć dobiju turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči – još jedan ceo minimalac. To bi ukupno iznosilo po 80.000 dinara, dok bi ostali dobili po 48.000.

Svi detalji, koji će uključivati i uslove za dobijanje pomoći, biće poznati do četvrtka, najkasnije petka.

Malim i srednjim preduzećima po 48.000

Novi paket ekonomskih mera vredan je 2,5 milijardi evra, a njime je država obezbedila dodatnu pomoć za građane i privredu.

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro i malim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara. Država će, naime, radnicima isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade koja iznosi oko 32.000 dinara.

Ova podrška "pokriva" mart, april i maj. Isplata počinje u aprilu za mart, i nastavlja se u naredna dva meseca.

Sektorsku pomoć od po 600 evra po autobusu tokom šest meseci dobiće autoprevoznici.

Takođe, postojeća garantna šema biće proširena sa 500 miliona evra, i vredeće ukupno 60 milijardi dinara, a to znači dodatnu likvidnost i dodatna obrtna sredstva.

Penzionerima po 110 evra, ostalima po 7.000 dinara

U okviru podrške građanima za sve punoletne građane, „prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru“, dok će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru. Praktično će penzionerima biti isplaćeno ukupno 110 evra.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.