NAJLUĐA VOŽNJA U ŽIVOTU, PREKO 900 ODSTO RAST CENE: Srbin uložio novac u kinesku firmu i doživeo POBEDU!
Berza/ilustracija, Foto: EPA-EFE/Cristina Gallego, Ilustracija

ulaganje

NAJLUĐA VOŽNJA U ŽIVOTU, PREKO 900 ODSTO RAST CENE: Srbin uložio novac u kinesku firmu i doživeo POBEDU!

Niz kompanija se nastavlja, a jedna od tih je i ATA creativity global, kompanija iz Kine, u koju je investirao i jedan građanin Srbije.

Objavljeno: 10:42h

Dešavanja prethodnih dana na svetskim berzama podstakla su i građane Srbije da počnu da prate cene akcija pojedinih kompanija, ali i da u iste investiraju svoj novac. Tako se jedan od naših sugrađana upustio u ulaganje u kinesku kompaniju, a čija je vrednost akcija porasla 900 odsto za samo nekoliko sati.

Naime, nakon što su se mali investitori na forumu američke društvene mreže "Redit" dogovorili da masovno kupuju akcije, podigli su cene ne samo kompanije GameStop, već i mnogih drugih, a trend se proširio i na druge države.

Šta se zapravo dešava? Grupa, takoreći običnih ljudi, učesnika na forumu "WallStreetBets", počela je da kupuje akcije na berzi na Vol Stritu kako bi primorala trgovce koji se bave takozvanim "šortovanjem" akcija da zatvore svoje pozicije uz velike gubitke. To je akcije GejmStopa, američkog lanca prodavnica uzdiglo do vrtoglavog maksimuma od 483 dolara sa početnog nivoa od 18 dolara.

Međutim, nakon toga, slična dešavanja započeta su i sa akcijama, odnosno povećanjem tržišnih vrednosti drugih kompanija poput bioskopskog lanca AMC Entertejnment, zatim kompanije Kos koja proizvodi slušalice i drugih akcija i robe koje su favorizovane na forumu čiji bi se naziv mogao prevesti kao "Vol Strit opklade", na društenoj mreži Redit.

Niz kompanija se nastavlja, a jedna od tih je i ATA creativity global, kompanija iz Kine, u koju je investirao i jedan građanin Srbije.

Za nekoliko sati 900 odsto

Sudeći prema njegovoj objavi na mreži Tviter, u nekoliko sati cene akcije te kompanije porasle su više od 900 odsto, a naš sugrađanin je svoje ulaganje opisao kao "najluđu vožnju u životu".

Naime, on je objavio grafikon koji prikazuje rast cene akcije ove kompanije uz reči - "Najluđa vožnja u životu. Preko 900 odsto rast cene u nekoliko sati. Jedva se nagovorih da kupim na dnu i onda bum".

U komentarima na toj objavi neko je postavio pitanje "Kako si ih provalio?", očekujući objašnjenje o tome kako je uopšte saznao za vrtoglavi rast akcija ove kompanije, a investitor se nije libio da svoje iskustvo i podeli sa pratiocima.

Objasnio je da je najpre na društvenoj mreži Redit (sa koje je sve i počelo) ujutru video rast cena te kompanije, ali da je zatim shvatio da se na Tviteru šire priče o tome.

Ipak, da svoj novac tu i uloži, odlučio je kada je na mreži stockkomplier, video rast cena akcija, a gde se, kako je kazao, prikazuju akcije o kojima se u realnom vremenu najviše priča po mrežama.

Ova kineska kompanija, kako se navodi na sajtu, nudi široku lepezu obrazovnih usluga koje se sastoje prvenstveno od portfolijske obuke, obrazovnih putovanja, savetovanja u inostranstvu i drugih obrazovnih usluga putem svoje mreže centara za obuku. Prosečan obim akcija je 52.000, a kompanija ima oko 30 miliona akcija u opticaju.

Opada entuzijazam za investiranjem

Agencija Rojters prenela je da splašnjava entuzijazam kupaca koji je doveo do njihovog vrtoglavog uspona u protekle dve nedelje, a što su mnogi ekonomski analitičari i očekivali.

Ipak, akcije kompanije GejmStop i druge, za kojima je donedavno vladala pomama na tržištu kapitala podstaknuta sa društvenih mreža, porasle su u petak nakon što je internet broker Robinhud ukinuo sva ograničenja na kupovine, a koja su uvedena u jeku bitke između investitora amatera sa Redita i hedž-fondova sa Vol Strita.

"Akcije GejmStopa, prodavca video igara, porasle su za 8,4 odsto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Njujorške berze, ali izgleda da splašnjava entuzijazam kupaca koji je doveo do njihovog vrtoglavog uspona u protekle dve nedelje", naveo je Rojters.

Usled pada cena mnogih akcija koje je u orbitu lansirala društvena mreža Redit, hedž fondovi su uspeli da zarade protekle nedelje 3,6 milijardi dolara i da ublaže gubitke od 12,5 milijardi dolara zabeležene u januaru, objavila je kompanija za finansijsku analitiku Orteks.

Rojtersovi izvori kažu da američki regulator za tržište hartija od vrednosti razmatra sve aspekte ovog "udara" na berzi i sve uključene strane. U međuvremenu, na Reditovom forumu VolStritBets učesnici i dalje podstiču investitore da ostanu uz GejmStop.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.