SKOK CENE KUKURUZA I DO 20 DINARA! Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da količine ima dovoljno i za strane kupce
Kukuruz, Foto: Stefan Jokić

Obavestenje

SKOK CENE KUKURUZA I DO 20 DINARA! Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da količine ima dovoljno i za strane kupce

Zbog povećanog izvoza kukuruza, nedavno je i Ministarstvo poljoprivrede donelo odluku da neće uvoditi kvote, niti braniti prodaju stranim kupcima

Objavljeno:

Cena kukuruza ove godine, čini se, nikada nije bila bolja. Ova žitarica je od početka 2021. skuplja za oko 12 odsto, u odnosu na onu na kraju 2020. Kilogram košta između 19,50 i 22 dinara.

A, stručnjaci objašnjavaju da je jedan od razloga ovakve cene kukuruza, to što su finansijski fondovi počeli da ulažu novac kupujući na svetskim berzama poljoprivredne proizvode. Početak godine doneo je i najavu da će uskoro biti potpisan protokol o izvozu srpskog kukuruza u Kinu.

Kako nam je ispričao Vukosav Saković, iz Udruženja "Žita Srbije", investicioni fondovi su počeli da ulažu u poljoprivredne proizvode zbog krize koju je izvazvala pandemija. Smanjene su mogućnosti za ulaganje, pa su finansijski fondovi videli priliku u trgovanju agrarnim proizvodima. Svaka promena na svetskom tržištu utiče i na domaće cene.

- Finansijski fondovi sada imaju rekordne rezerve poljoprivrednih proizvoda, a velike količine kupuje Kina - istakao je Saković. - Cene pšenice, kukuruza i soje sada se nešto malo smiruju. Investicioni fondovi kupuju žitarice, drže ih kod sebe do tri meseca i onda, kada je cena najpovoljnija, prodaju ih. Uz to, Ukrajina i Rusija su uvele kvote za izvoz, da smire cene na njihovom tržištu i zaštite potrošače.

Zbog povećanog izvoza kukuruza, nedavno je i Ministarstvo poljoprivrede donelo odluku da neće uvoditi kvote, niti braniti prodaju stranim kupcima. Kako su rekli, ima ga dovoljno. Inače, do sada je izvezeno više od 1,6 miliona tona kukuruza.

Prema rečima Sakovića, naša zemlja je prošle godine imala rod od oko osam miliona tona kukuruza. Prosečna naša potrošnja je oko 4,5 miliona tona. Gotovo polovina može da se izveze.

- Srbija se nalazi u top deset izvoznika kukuruza u svetu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Uskoro će ova žitarica moći da se izveze i na tržište Kine, koja je najveći kupac ovog proizvoda. Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz kukuruza za Kinu biće ovih dana potpisan.

( Espreso / Novosti.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.