DEBLJA KOVERTA ZA 1,7 MILIONA PENZIONERA! Zna se kada kreće povećanje penzija i koliko će to novca BITI!
Penzioneri/ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

opet povećanje

DEBLJA KOVERTA ZA 1,7 MILIONA PENZIONERA! Zna se kada kreće povećanje penzija i koliko će to novca BITI!

Uspostavljen je čvrst osnov za nastavak rasta primanja korisnika penzija i u narednim godinama.

Objavljeno:

Na račune gotovo 1,7 miliona penzionera za nekoliko dana leći će prvi uvećani ček i to za 5,9 odsto. Tako će najstarijim sugrađanima sa prosečnim iznosom od 27.700 koverta biti deblja za oko 1.700 dinara.

Više novca prvi će primiti samostalci 2. februara, zatim tri dana kasnije poljoprivredni i vojni penzioneri, dok će 9. i 10. februara veći iznos stići i onima iz kategorije zaposlenih.

Primanja najstarijih u Srbiji obračunavaju se na osnovu švajcarske formule i biće veća od 800 do 8.000 dinara u zavisnosti od iznosa koje su seniori do sada primali. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će seniori narednih meseci dobiti i 50 evra finansijske podrške, što će sa 60 evra, namenjenih ostalim punoletnim građanima, biti ukupno 110.

Povećanje penzija u periodu 2012-2021. godine je, prema statistici PIO fonda, 30,9 odsto, a za penzionere koji primaju novčani iznos kao uvećanje uz penziju je 37,5 procenata, što znači da osoba koja je imala 20.000 dinara 2012. godine sada ima 27.499 dinara, a ko je imao 30.000 dinara imaće 39.284 dinara.

Preduzetim merama stvoren je čvrst osnov za nastavak pozitivnog trenda i u narednim godinama, pošto penzijski sistem poslednjih godina pokazuje kontinuirano pozitivno kretanje u skladu sa postignutom fiskalnom konsolidacijom, dostizanjem ekonomske stabilnosti. Zahvaljujući tome obezbeđen je stalni rast penzija kroz redovna usklađivanja, a takođe su uvedene i dodatne isplate penzionerima, ali bez narušavanja održivosti sistema.

Prihodi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje konstantno se uvećavaju po osnovu doprinosa, čime je smanjena potreba za dodatnim finansiranjem iz državnog budžeta. Uspostavljen je čvrst osnov za nastavak rasta primanja korisnika penzija i u narednim godinama.

Primanja korisnika čije su penzije niske zbog niskih zarada u prošlosti ili kraćeg staža osiguranja, dodatno su uvećana isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koji se redovno isplaćuje još od oktobra 2018. godine, za 1,3 miliona penzionera.

Veće uplate

Naplata izvornih prihoda Fonda od 2012. godine ima izrazito pozitivan trend i od 51,1 odsto koliko su doprinosi učestvovali u prihodima Fonda 2012. godine, u 2019. su činili 74,6 procenata ukupnih prihoda. Pozitivan trend je nastavljen u 2020. godini. Do proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije, naplata izvornih prihoda bila je viša od planiranog za 1,1 milijardu dinara.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.