DRŽAVA ĆE OBAZBEDITI NOVAC ZA GRAĐANE FORMIRANJEM NOVOG FONDA! Sredstva će poslužiti jako dobro
Foto: Print Screen Youtube

NOVI FOND ZA POMOĆ GRAĐANIMA

DRŽAVA ĆE OBAZBEDITI NOVAC ZA GRAĐANE FORMIRANJEM NOVOG FONDA! Sredstva će poslužiti jako dobro

Dodelom sredstava iz ovog fonda, baviće se novoformirana Uprava za energetsku efikasnost ona će bespovratno opredeljivati sredstva građanima, privredi, državnim organima i organizacijama

Objavljeno:

Odmah po usvajanju Zakona, očekuje se i propisivanje bližih uslova za raspodelu i korišćenje sredstava, način raspodele i praćenja namenskog korišćenja dobijene pomoći.

Vlada Srbije planira da uskoro formira novi fond iz koga će se obezbeđivati sredstva za obnovu starih fasada, kao i zamenu dotrajalih prozora i vrata.

Dodelom sredstava iz ovog fonda, baviće se novoformirana Uprava za energetsku efikasnost. Ona će bespovratno opredeljivati sredstva građanima, privredi, državnim organima i organizacijama, kao i jedinicama lokalne samouprave, kako bi se obnovom zgrada i stanova postigla veća energetska efikasnost.

Formiranje Uprave za energetsku efikasnost predviđeno je nacrtom novog Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije, a koji je do 9. februara ove godine u javnoj raspravi i čije se usvajanje uskoro očekuje u Skupštini Srbije.

Dodela bespovratnih sredstava vršiće se putem javnog poziva, a svi oni koji dobiju novac za obnovu dotrajalih fasada, prozora i vrata posao će morati da okončaju u roku od godinu dana.

Odmah po usvajanju Zakona, očekuje se i propisivanje bližih uslova za raspodelu i korišćenje sredstava, način raspodele i praćenja namenskog korišćenja dobijene pomoći.

Država već ima Fond za energetsku efikasnost iz koje su, u prethodnih pet, šest godina obnovljene toplane, deo zdravstvenih i prosvetnih institucija, kao i ustanova kulture. Međutim, sredstva su bila nedovoljna da pokriju ogromne zahteve za korišćenje novca iz navedenog Fonda.

Novoformirani Fond kojim će raspolagati Uprava za energetsku efikasnost imaće značajno više sredstava, a posebno će se izdvojiti novac za građane kojima je neophodna kupovina novih prozora i vrata ili obnova fasada. Da pomoć u ovom slučaju neće biti mala govori činjenica da je samo za prosečan kvalitet prozora za stan od oko 50 kvadrata potrebno izdvojiti između 2.000 i 3.000 evra, odnosno četiri do šest prosečnih plata u Republici Srbiji.

U Srbiji 70 odsto zgrada i kuća sa lošom izolacijom

Pri tom su procene države da više od 70 odsto zgrada i kuća u Srbiji nema dobru izolaciju, a da zbog loših prozora i vrata čak 40 odsto utrošene energije "izbacimo kroz prozor". Njihovom sanacijom bi se sigurno obezbedile veće uštede energije, ali i smanjenje zagađenja po kom su mnogi gradovi u Srbiji na vrhu najzagađenijih na svetu.

Ovu godinu su i države članice Evropske unije označile kao ključnu za početak masovne obnove fasada koje loše izoluju energiju, kao i zamenu dotrajalih prozora i vrata na stanovima, kućama i poslovnih prostorima. Cilj je da se u narednih godina potrošnja energije smanji za 15 odsto, a emisije štetnih gasova za polovinu.

Trenutno u državama članicama EU, prema procenama Evropske komisije čak 75 odsto zgrada nije energetski efikasno, što je ogroman problem imajući u vidu da će i do 95 odsto njih biti u upotrebi narednih trideset godina, odnosno do 2050. godine

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Biznis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.