EK: SNAŽAN SKOK BDP-A U SRBIJI! Najnoviji izveštaj Evropske komisije konstatuje značajan rast aktivnosti!
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

novi izveštaj

EK: SNAŽAN SKOK BDP-A U SRBIJI! Najnoviji izveštaj Evropske komisije konstatuje značajan rast aktivnosti!

Kao uzrok za takvo povećanje vidi se povratak na tržište rada mnogih koji su tokom prolećnog zaključavanja zemlje odustajali od traženja posla.

Objavljeno:

Evropska komisija konstatovala je, u najnovijem izveštaju, da je ekonomska aktivnost u Srbiji u trećem kvartalu 2020. godine zabeležila "snažan skok" u odnosu na proleće iste godine, kada su zbog pandemije morale biti uvedene mere zaključavanja u zemlji.

"To znači da je u poređenju sa istim periodom prošle godine realni pad BDP-a u trećem kvartalu 2020. godine bio ograničen na 1,4 procenta, nakon što je u drugom kvartalu taj pad bio 6,3 procenta", navodi se u dokumentu Komisije u koji je Tanjug imao uvid.

Reč je o najnovijem izveštaju Generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomiju i finansije za kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

Evropska komisija naglašava i da je Međunarodni monetarni fond u oktobru 2020. godine sproveo završnu misiju aranžmana "Instrument za koordinaciju politika" .

"MMF je prepoznao ključnu ulogu monetarne, finansijske i fiskalne podrške koju je sprovodila Srbija tokom 2020. godine. Poziva se na nastavak ekonomskog oporavka i održavanje fiskalne odgovornosti u 2021. godini kao i na ubrzanje strukturnih reformi", navodi se u dokumetu.

Izveštaj konstatuje da je u Srbiji u trećem kvartalu 2020. godine zabeležen značajan rast aktivnosti u oblasti proizvodnje i rudarstva (+3,2 odsto), zemljoradnje (4,5 odsto), kao i informacionih i komunkacionih aktivnosti (+6 odsto).

Pad, u odnosu na isti period prošle godine, zabeležile su naučne, tehničke i administrativne aktivnosti, umetničke, rekreacione i druge usluge, kao i transport, smeštajni kapaciteti, prodaja na malo i restorani.

Dodaje se da su privatna i potrošnja države "umereno oslabile" za 0,9 odnosno za 1 procenat, dok je pad izvoza od 8,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine prevazišao pad uvoza koji se smanjio za 2,7 procenta za isti period.

U dokumetu se navodi da je nezaposlenost u Srbiji u trećem kvartalu 2020. godine povećana za 1,9 procentnih poena u odnosu na prethodni kavartal i da je iznosila 9 procenata.

Kao uzrok za takvo povećanje vidi se povratak na tržište rada mnogih koji su tokom prolećnog zaključavanja zemlje odustajali od traženja posla.

Prema podacima Evropske komisije, javni dug Srbije je u trećem kvartalu 2020. godine iznosio 56,8 procenata.

Navodi se i da je prosečna stopa inflacije u 2020. godini u Srbiji iznosila 1,6 procenata.

(Espreso.co.rs/Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.