SINIŠA MALI: Trudnice i porodilje neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene!
Siniša Mali, Foto: Foto: Marina Lopičić

OGLASIO SE

SINIŠA MALI: Trudnice i porodilje neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene!

"Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene", rekao je ministar...

Objavljeno:

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da trudnice i porodilje ni na koji način neće biti oštećene i da će nastaviti da primaju pun iznos naknade zarade za vreme trajanja bolovanja.

Istakao je da će i trudnice i porodilje koje rade u firmama koje su prihvatile odlaganje plaćanja poreza i doprinosa primati pun iznos naknade zarade, odnosno da neće biti nikakvih umanjenja tih naknada, kako su objavili neki mediji.

Po tumačenju ministra, Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Кovid-19 "eksplicitno i propisuje" da nema umanjenja naknada zarada.

"Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom", stoji u uredbi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je naveo da je to propisano i Uredbom o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Кovid-19.

Povodom navoda u pojedinima medijima da se porodiljama izdaju rešenja sa umanjenom naknadom zarade, ministar je naveo da nadležne službe trenutno ispituju sva izdata rešenja, kako bi utvrdili kako je i na koji način došlo do eventualnog propusta.

"Ukoliko se otkrije da postoji bilo kakav propust, on će biti ispravljen. Trudnice i porodilje neće i ne smeju biti ni na koji način oštećene", rekao je ministar i dodao da će ukoliko se otkrije bilo kakav propust, biti poslata nova, korigovana rešenja u najkraćem roku.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.