Mali: MMF POTVRDIO ODLIČNE REZULTATE SRBIJE, IAKO JE KORONA PRISUTNA! Prethodna godina je bila teška za SVE!
Siniša Mali, Foto: Printscreen Prva tv

ekonomija

Mali: MMF POTVRDIO ODLIČNE REZULTATE SRBIJE, IAKO JE KORONA PRISUTNA! Prethodna godina je bila teška za SVE!

On je naveo da "najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu".

Objavljeno: 09.01.2021. 12:22h

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da je Srbija uspešno završila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pod nazivom "Instrument za koordinaciju politika" i da je to poseban uspeh imajući u vidu da je prethodna godina u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje sveta.

"U uslovima pandemije korone i svetske ekonomske krize mi smo tokom prošle godine nastavili da sprovodimo reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF-om, kao što je završetak transakcije za prodaju Кomercijalne banke. Uspeli smo i da izmenimo okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, zatim da usvojimo metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, kao i da usvojimo strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima", rekao je Mali, prenelo je Ministarstvo finansija.

On je naveo da "najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu".

"Do takvih rezultata nije došlo slučajno, već zahvaljujući pravovremenim i efikasnim ekonomskim merama za pomoć privredi, koje upravo pohvaljuje i MMF. Pomogli smo privrednicima da se održe na stabilnim nogama, sačuvali smo radna mesta i punu zaposlenost, omogućili smo privrednim subjektima da budu likvidni i da čak dalje investiraju u razvoj svojih biznisa", naglasio je Mali.

On je podsetio da je Srbija u proteklih 30 meseci, koliko je trajao angažman sa MMF-om, "ispunila skoro sve planirane ciljeve".

"Reč je o nekoliko desetina ciljeva koji su bili planirani u okviru aranžmana, a koji treba da pomognu našoj državi da bude na pravi način uređena, da privrednici budu zadovoljni poslovnim okruženjem, a građani kvalitetom života. To su ;važni ciljevi na kojima smo predano radili u proteklom periodu, a koji već imaju pozitivne efekte na ekonomiju naše zemlje", naglasio je Mali.

On je naveo  da će već tokom januara biti vodjeni razgovori sa MMF-om o novom programu kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Srbiji.

Odbor izvršnih direktora MMF doneo je u petak, 8. januara 2021. odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije. Ovaj program odobren Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, nije predvidjao korišćenje finansijskih sredstava, već je isključivo savetodavnog karaktera.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media