Fond svoju aktivnost usmeriti u pravcu ostvarenja saradnje sa Zelenim klimatskim fondom
Nakon dobijanja akreditacije biće omogućeni novi konkursi za projekte koji smanjuju emisiju CO2 i globalno zagrevanje, Foto: Razvojni fond Vojvodine

ODLUČNO

Fond svoju aktivnost usmeriti u pravcu ostvarenja saradnje sa Zelenim klimatskim fondom

Status implementacionog partnera je po prvi put dodeljen jednoj od nacionalnih institucija na teritoriji Balkana

Objavljeno: 12:58h

Programom rada Razvojnog fonda Vojvodine u 2020. i 2021. godini predviđeno je da će Fond svoju aktivnost usmeriti u pravcu ostvarenja saradnje sa Zelenim klimatskim fondom (GCF) sa sedištem u Songdu, u Južnoj Koreji, koji je, kao globalni fond, kreiran da podrži napore država u razvoju u tranziciji ka nisko ugljeničnom, klimatski održivom društvu i privredi. Princip održivog (zelenog) finansiranja postaje jedan od globalnih kriterijuma odobravanja novih investicija, a vodeće multilateralne razvojne banke, kao i druge vodeće finansijske institucije, u skladu sa tim prilagođavaju korporativnu politiku.

U ovom trenutku, Razvojni fond APV je jedina institucija na Balkanu koja je istakla kandidaturu za akreditaciju kod Zelenog klimatskog fonda. Dobijanjem akreditacije, Razvojni fond APV bi stekao pravo na korišćenje sredstava Zelenog klimatskog fonda za finansiranje klimatski odgovornih investicija u privatnom i javnom sektoru.

Razvojni fond Vojvodine je krajem oktobra stekao status implementacionog partnera i time stekao pravo da u ime Republike Srbije podnosi projekte Zelenom klimatskom fondu, a u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u svojstvu nadležne nacionalne institucije), koji će doprineti jačanju nacionalnog kapaciteta i pokretanju klimatski odgovornih investicija, počev od izrade strategija, studija izvodljivosti do investicionih pilot projekata.

Status implementacionog partnera je po prvi put dodeljen jednoj od nacionalnih institucija na teritoriji Balkana.

GCF je takođe odobrio Razvojnom fondu Vojvodine projekat spremnosti (Readiness project) čime je započeo i zvanični proces jačanja kapaciteta za akreditaciju, sa ciljem pristupa investicionim finansijskim instrumentima Zelenog klimatskog fonda.

Nakon dobijanja akreditacije biće omogućeni novi konkursi za projekte koji smanjuju emisiju CO2 i globalno zagrevanje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.