AL' ĆE DA NAS UDARE PO DŽEPU! EPS će već od januara uvećati svoje naknade čak 4 puta
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

eps novine

AL' ĆE DA NAS UDARE PO DŽEPU! EPS će već od januara uvećati svoje naknade čak 4 puta

To je značajno veći iznos od onoga koji će ga zadesiti nakon poskupljenja kilovata od 3,4 odsto jer po tom osnovu račun ovog potrošaća od 1. februara trebalo da se uveća za oko 150 dinara

Objavljeno:

Na poslednjoj sednici, Vlada Srbije je donela uredbu u vezi sa uvećanjem posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. odnosno izdvajanja za obnovljive izvore energije, i to sa sadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje, na 0,437 dinara, saznaje “Blic Biznis”.

To praktično znači da će zbog skoka ove naknade, računi potrošaća već u januaru naredne godine biti veći, iako je poskupljenje struje za domaćinstva i male kupce od 3,4 najavljeno za 1. februara. Drugim rečima u obračunu za januar, pored stare cene za utrošene kilovate, naći će se novi iznos naknade kojim će se podmirivati proizvođači obnovljivih izvora energije.

Prevedeno na jezik novca, primera radi, potrošač koji je u novembru po osnovu podsticaja za povlašćene proizvođače električne energije, što je posebno definisana stavka u računu, za utrošenih 798 kilovata struje platio 74 dinara, u januaru naredne godine za istu tu potrošnju platiće 348 dinara, što je četiri i po puta više.

To je značajno veći iznos od onoga koji će ga zadesiti nakon poskupljenja kilovata od 3,4 odsto jer po tom osnovu račun ovog potrošaća od 1. februara trebalo da se uveća za oko 150 dinara.

Naš izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ovako veliko uvećanje bilo neminovnost jer ova naknada nije menjana unazad pet godina.

- Vlada je morala da pribegne ovom potezu jer ova naknada od 2015. godine je ista, odnosno iznosila je 0,093 dinara po kilovatu. Na uvećanju izdvajanja za OIE je posebno insistirao MMF, koji je i nakon poslednje sesije preporučio da se ova naknada mora značajno uvećati jer u protivnom preti opasnost da se EPS dodatno optereti, odnosno da se razlika proizvođačima mora namiriti iz njihove kase. Ovo tim pre što se broj ovih subjekata koji proizvode OIE u poslednjih pet godina značajno uvećao, a sredstva za njihovo podmirivanje su ostala ista. To je sada promenjeno, odnosno na ovaj način pokušaće da se ova anomalija otkloni - navodi naš sagovornik.

On dodaje da uvećanje ove stavke jeste značajan udar na džep potrošača ali da se nije mogao izbeći.

- Bez te odluke bilo bi problema u namirivanju obaveza prema povlašćenim proizvođačima električne energije.To su međunarodne obaveze koje je Srbija preduzela kako bi se podstakla proizvodnja zelenih kilovata i to mora da se poštuje. Zato je ovo uvećanje i veće nego što će mali kupci i domaćinstva plaćati za potrošene kilovate. Treba da se zna da je MMF tražio da se naknada za OIE promeni i u 2020. godini ali da je vlada uspela da tu obavezu odloži. Nakon poslednje sesije to nije bilo moguće jer je MMF insistirao da se ova naknada uveća - kaže naš izvor.

Iz Vlade Srbije za “Blic Biznis” je potvrđeno da je 18. decembra doneta Uredba o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. godini i da će ona iznositi 0,437 dinara po kilovatu utrošene struje.

U EPS pak nisu želeli da komentarišu ovu odluku vlade jer je reč o izdvajanju koje država propisuje a ne organi ove kompanije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.