PROVERITE KOME ĆE BITI ODOBREN NOVI MORATORIJUM: Ako ste NA OVOM SPISKU, očekuju vas olakšice!
Novac / Ilustracija, Foto: Petar Lazović

DOBRO PROČITAJTE

PROVERITE KOME ĆE BITI ODOBREN NOVI MORATORIJUM: Ako ste NA OVOM SPISKU, očekuju vas olakšice!

U ovu grupu spadaju i trudnice koje zbog kašnjenja refundacija plata preko Fonda nisu ostvarile prihod veći od 120.000 dinara za tri meseca

Objavljeno:

Najnoviji paket mera NBS, za razliku od prva dva moratorijuma, nije namenjen svima već samo onima koji nisu u stanju da izmiruju svoje finansijske obaveze.

U ovu grupu spadaju i trudnice koje zbog kašnjenja refundacija plata preko Fonda nisu ostvarile prihod veći od 120.000 dinara za tri meseca.

- Ako je lice u poslednja tri meseca po osnovu zarade primilo ukupno manje od 120.000, znači da je to lice u poslednja tri meseca ostvarilo prosečni neto mesečni prihod po osnovu naknade zarade ispod prosečne zarade u Srbiji. Dakle, tom licu bi, ako je ispunjen uslov prethodne urednosti u izmirivanju obaveza, banka bila dužna da odobri olakšice - objašnjavaju u NBS. - Prethodna urednost u izmirivanju obaveza u konkretnom kontekstu podrazumeva da dužnik na dan 29. februara 2020. godine, kao ni u periodu od 12 meseci pre toga, nije bio u statusu neizmirenja obaveza u konkretnoj banci.

Građani i preduzeća već mogu da se prijavljuju za olakšice u otplati dugova koje su uvedene nedavnim odlukama Narodne banke Srbije. Izvršni odbor NBS je usvojio Odluke o privremenim merama za banke i davaoce lizinga koji svim dužnicima koji, zbog pandemije nisu mogli da izmiruju svoje obaveze, omoguće šestomesečnu pauzu u otplati. Finansijske ustanove moraju najkasnije do 22. decembra da na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objave ovu informaciju za dužnike.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.