PAŽNJA, SADA MOŽETE STOPIRATI KREDIT PUNIH 6 MESECI: Rata vam pritom neće biti veća, postoji samo JEDNA CAKA!
Narodna banka Srbije, ilustracija, Foto: Stefan Jokić

NOVI PROPIS

PAŽNJA, SADA MOŽETE STOPIRATI KREDIT PUNIH 6 MESECI: Rata vam pritom neće biti veća, postoji samo JEDNA CAKA!

Napominje se da mesečne obaveze klijenata posle isteka tih 6 meseci ne smeju biti veće nego pre odobravanja olakšica

Objavljeno:

Narodna banka Srbije donela je odluku o novim olakšicama za građane i privrednike koji imaju kredit ili lizing, a koji imaju problema sa otplatom. Ovaj propis stupio je na snagu već juče, a njime se, između ostalog omogućava i grejs period od šest meseci za građane, poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva.

Dakle, sada se umesto moratorijuma, koji je u dva navrata ove godine ponuđen kao pomoć u otplati kredita, kao opcija nudi grejs period, tako da dužnici pola godine neće morati da otplaćuju dospele mesečne rate. Napominje se da mesečne obaveze klijenata posle isteka tih 6 meseci ne smeju biti veće nego pre odobravanja olakšica.

Grejs period umesto moratorijuma

A kako to izgleda u praksi? U NBS navode da "tokom grejs perioda banka obračunava kamatu, pri čemu se dužnik, u samom zahtevu, opredeljuje da li će plaćati kamatu tokom trajanja grejs perioda ili nakon njegovog isteka".

To praktično znači da grejs period baš i neće biti potpuno "grejs" ako se korisnik odluči da plaća kamatu tokom njegovog trajanja, ali je još interesantnija računica po kojoj se dospele rate plaćaju nakon njegovog isteka, i to tako da "mesečne obaveze dužnika ne budu veće od onih iz plana otplate pre odobravanja olakšica".

Klijenti mogu podneti zahtev za dobijanje olakšica i elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama do 30. aprila 2021. godine, a o zahtevu će biti obavešteni u roku od 30 dana od dana prijema.

Ko ima pravo na olakšice

Olakšice koje su predviđene odlukama odnose se na reprogram i refinansiranje kredita i obaveza iz finansijskog lizinga, uz odobravanje grejs perioda od šest meseci i odgovarajućeg produženja roka otplate, tako da mesečne obaveze dužnika ne budu veće od onih iz plana otplate pre odobravanja olakšica.

Isto važi i za korisnike kreditnih kartica i dozvoljenog prekoračenja računa, gde olakšice mogu da znače da banka odobri kredit za refinansiranje obaveza po osnovu tih proizvoda uz grejs period od šest meseci, i ugovorenu mesečnu otplatu.

Za razliku od prvog paketa mera, kada su pravo na olakšice imali svi dužnici, NBS je sada izdvojila prioritete, ali je bankama i ostavila prostor da same procene kome je potrebna pomoć. NBS je tako procenila da potrebu za olakšicama imaju posebno nezaposleni, zatim dužnici čiji su prosečni neto mesečni prihodi u poslednja tri meseca ispod proseka zarada u Srbiji, kao i dužnici sa prosečnim neto mesečnim prihodima u poslednja tri meseca do 120.000 dinara, a čiji je prihod manji za 10 odsto ili više u odnosu na period pre 15. marta 2020. godine i čiji je stepen kreditne zaduženosti iznad 40 odsto tih prihoda.

Za poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva ocenjeno je da je olakšice u otplati obaveza potrebno ponuditi naročito dužnicima koji su u 2020. godini imali pad poslovnih prihoda, odnosno prometa, od najmanje 15 odsto u odnosu na 2019. ili je došlo do prekida poslovanja dužnika u neprekidnom trajanju od najmanje 30 dana usled pandemije.

Takođe, pravo na navedene olakšice imaće i dužnici koji kasne sa otplatom više od 30 dana u materijalno značajnom iznosu po osnovu bilo koje obaveze (kredita, lizinga, kartice) na koje se odluka primenjuje.

"Pored navedenog, ostavljena je mogućnost bankama i davaocima finansijskog lizinga da na obrazložen zahtev dužnika, ukoliko usled drugih činjenica i okolnosti ocene da je došlo do pogoršanja finansijskog položaja i nemogućnosti izmirivanja obaveza dužnika, odobre olakšice", ističu u NBS.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.