MIHAJLOVIĆ: U Srbijagasu i EPS su nužne su reforme to su stubovi ekonomskog razvoja Srbije!
Zorana Mihajlović, Foto: BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/DS

REFORME

MIHAJLOVIĆ: U Srbijagasu i EPS su nužne su reforme to su stubovi ekonomskog razvoja Srbije!

Ona je dodala da nema ništa protiv da neko bude direktor i 10, 15 godina ako donosi rezultate

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su Srbijagas i EPS najznačajnija dva preduzeća i stubovi ekonomskog razvoja Srbije koji moraju da donose profit, a za to su potrebne reforme.

"Da se razdvoje delatnosti, da postoji pregledno poslovanje, jasne javne nabavke i projekti koji ne kasne. I to nije pitanje jednog čoveka, već celog sistema", rekla je Mihajlović za RTV.

Ona je istakla da je puno problema u Srbijagasu i Elektroprovredi Srbije i da je neophodno redefinisanje planova investiranja.

"Važno je da se smanje gubici da bi dobili kvalitet, da imamo efikasna, moderna i moćna preduzeća u energetici. I to je vizija predsednika i Vlade Srbije", istakla je Mihajlović.

Ona je ukazala da ovo nisu privatna preduzeća, da je direktore imenovala država i moraju da rade u skladu sa odlukama Vlade. "Ali, kada treba da napravite velike promene uvek imate ogromna opiranja. Najlakše je zakloniti se iza ličnog i stranačkog sukoba, raznih teorija zavere. A zapravo najvažnije je šta su do sada uradili i da li mogu da sprovedu reforme", rekla je ona.

Mihajlović je dodala i da će plan reformi ovih preuzeća biti javno objavljen te da je neophodno da se izdvoje Transportgas i Distribucijagas, jer gubimo milione evra samo u transportnoj mreži.

"U decembru ćemo verovatno imati kazne od Energetske zajednice. To znači da u 2021. nećemo moći sa utičemo ni na jednu odluku u EZ, jer Srbijagas nije odvojio svoje delatnosti", navela je Mihajlivić.

Ona je dodala da nema ništa protiv da neko bude direktor i 10, 15 godina ako donosi rezultate.

"Ovde imamo grupe ljudi koji imaju apanaže po raznim preduzećima od po 5, 10 hiljada evra, zapošlavaju muževe, žene... Ponavljam, to nisu privatna preduzeća. Srbijagas je morao da realizuje gasifikaciju Srbije, gasne interkonekcije, oni su tu da donesu rezultate za građane Srbije. Institucionalizacija pojedinaca mora da prestane!, zaključila je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.