VELIKE SRPSKE KOMPANIJE NAJAVILE INVESTICIJE! Oni su jači od KORONE
Biznis/ilustracija, Foto: Profimedia

neverovatno

VELIKE SRPSKE KOMPANIJE NAJAVILE INVESTICIJE! Oni su jači od KORONE

Uprkos pandemiji i globalnom padu privrednih aktivnosti, investicioni planovi MK Grupe ostaju nepromenjeni, rekao je finansijski direktor Andrija Vuković.

Objavljeno:

Nekoliko naših najvećih kompanija najavilo je da će uprkos situaciji sa korona virusom realizovati sledeće godine značajne investicije, izjavio je predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić.

"Miroslav Mišković (Delta Holding) je već kupio Sava centar i treba da investira šezdesetak miliona evra u njegovu obnovu. Onda tu su Andrej Jovanović (Moji brendovi), tradicionalno Miodrag Kostić (MK Grupa). Znači, biće sigurno onih koji će investirati sledeće godine, samo je pitanja obima investicija. Sve zavisi od toga kakva će biti dalja sitaucija sa koronom", rekao je Drakulić za Tanjug.

Nedavno su iz Privredne komore Srbije stigli signali da su pojedine velike domaće kompanije najavile da će naredne godine ulagati u svoj biznis bez obzira na krizu izazvanu pandemijom.

Drakulić napominje da su, sa druge strane, problem mala i srednja preduzeća, koja imaju konstantan pad investicija.

"Prošle godine su imali oko 40 odsto manje investicija, a ove godine kako smo čuli pad će iznositi oko 50 odsto. To je ono što moramo da vratimo, a pre svega da povratimo poverenje tim malim i srednjim preduzećima da krenu u novi ciklus", naveo je Drakulić.

Ocenio je da nas zbog toga što epidemija uzima maha čeka težak period u prvom kvartalu sledeće godine.

"Zbog toga što prestaju da važe mere državne pomoći, očekujem da će sigurno doći do jednog značajnog otpuštanja radnika. Mnogi to do sada nisu radili, jer su bili obavezni da drže zaposlene shodno preuzetim obavezama i subvencijama", kaže Drakulić.

Viši potpredsednik za strategiju i razvoj Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković potvrdila je Tanjugu da Delta ima velike planove kada je reč o ulaganjima u 2021. godini.

"Ono što smo započeli ove godine nastavljamo i sledeće. Ssto se tiče ril estejta (Real Estate), planiramo da završimo novu poslovnu zgradu Delta haus, u aprilu otvorimo naš šoping mol u Nišu Delta planet i da završimo i otvorimo hotel Indigo u Knez Mihailovoj u Beogradu", kaže ona za Tanjug.

Dodaje da će sledeće godine započeti obnovu Sava centra, kao i da je u planu početak izgradnje Bloka 20, novog kompleksa u kome treba da se nalazi hotel Interkontinental Beograd i još dve poslovne zgrade.

"Sve u svemu nekih 110 miliona evra investicija samo u rili estejtu, a na to dodajemo i investicije u drugim našim biznisima", kaže Desivojević Cvetković.

Kada je reč o tim drugim biznisima, navodi da se pre svega radi o investicijama u Delta agraru gde je planirano ulaganje od oko 30 miliona evra.

Prema njenim rečima, fokus će biti na ulaganjima u Zaječaru, gde će od ukupnih 30 miliona evra biti uloženo oko 18 miliona, a koji će biti upotrebljeni za širenje voćnjaka i izgradnju farme.

Desivojević Cvetković za Tanjug najavljuje i ulaganje oko 30 miliona u sasvim novu vrstu posla, kakvim se Delta još nije bavila.

"Za sada se ne bih usudila da kažem šta je to, jer smo tek na početku, ali se nadam da ćemo vrlo brzo moći da damo sve detalje vezane za novi projekat", kaže ona.

Očekuje da će ove investicije, osim što će pomoći da kompanija raste i ima bolje rezultate, doneti i velike efekte u zapošljavanju, jer se očekuje otvaranje velikog broja novih radnih mesta i u rili estejtu i u agraru i u novim biznisima.

"Sve to naravno znači i da će kompanija plaćati više poreza državi i pozitivno uticati da se i naše društvo razvija bolje i brže", ističe Desivojević Cvetković.

Govoreći o uticaju kovida19 na ovogodišnje poslovanje, ističe da je što se Delte tiče ona najviše uticala na hotelijerstvo, ali se tu videla dobra strana diversifikovanih biznisa jer su tako mogli biti pokriveni gubici u hotelskom biznisu.

Ona se nada da će primena vakcine protiv kovida početkom sledeće godine, omogućiti da se od druge polovine 2021. godine poslovi počnu vraćati u normalu i da ćemo 2022. dočekati puni entuzijazma i krenuti u nove projekte.

Na pitanje kakvu klimu i pogodnosti za ulaganje bi trebalo da obezbedi država i šta u tom smislu očekuju investitori, sagovornica Tanjuga kaže da privatni investitori žele da znaju šta ih čeka i po kojim pravilima će se igrati u biznisu.

"Očekujemo da imamo izvesnost, da znamo na čemu smo. Ova godina nas je najbolje naučila da sve ne može da se predvidi, ali što se tiče kreiranja klime za biznis, u poslu nije važna neka specifična podrška, nego izvesnost", naglasila je ona.

Uprkos pandemiji i globalnom padu privrednih aktivnosti, investicioni planovi MK Grupe ostaju nepromenjeni, rekao je finansijski direktor Andrija Vuković.

Samo tokom ove godine komapnija je uložila više od 30 miliona evra u rast proizvoidnih kapaciteta u agraru, preciznu poljoprivredu, a planiramo nova ulaganja u biogas, naveo je on za Tanjug.

"U narednoj godini nastavljamo sa investicijama većim od 50 miliona evra, od čega više od 30 miliona u turistički sadržaj Kopaonika", rekao je Vuković.

Dodaje da time žele da doprinesu daljem razvoju te turističke destinacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.