SINIŠA MALI SAOPŠTIO GRAĐANIMA SRBIJE NAJBOLJU MOGUĆU VEST: Realizacija kreće 1. januara!
Siniša Mali, Foto: Printscreen Prva tv

obradovao mnoge

SINIŠA MALI SAOPŠTIO GRAĐANIMA SRBIJE NAJBOLJU MOGUĆU VEST: Realizacija kreće 1. januara!

Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 odsto

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas povećanje penzija od 1. januara sledeće godine od 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule, povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, kao i veće plate u javnom sektoru.

Mali je za RTS rekao da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja oni ce dobiti od 1. aprila.

Mali je potvrdio da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Ministar je rekao da su budžetu za narednu godinu, koji je od sutra na dnevnom redu Skupštine Srbije, planirana i izdvajanja za kapitalne javne investicije od 330 milijardi dinara jer se, kako kaže, pokazalo da kada država ulaže u auto-puteve, železnicu, industrijske parkove, mostove, podstiču i privatne investicije.

"Dakle sve te javne investicije podstiču i privatne investicije. Novi auto-putevi sa jedne strane podstiču rast ekonomije, zapošljavaju se ljudi, a sa druge strane podstiču privatne investitore. Mi zato u narednoj godini imamo preko 330 milijardi dinara izdvojenih samo za kapitalne investicije", rekao je Mali.

Na spisku tih investicija nalaze se, navodi Mali, izgradnja Moravskog koridora, auto-put Preljina-Požega.

Ističe da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 iznositi više od 700 milijardi dinara, odnosno više od šest milijardi evra.

"Oko 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda smo izdvojili da pomognemo našoj privredi, uspeli smo da je spasimo. Budžet za 2021. gledamo u okviru toga", objasnio je ministar finansija.

Rekao je i da javni dug nije prešao granicu od 60 odsto BDP ni u budžetu za ovu, ni za iduću godinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.