DOSTAVLJEN NOVI CENOVNIK: U Srbiji nova poskupljenja, CENA OVOGA OPET SKOČILA!
Prodavnica, Foto: Beta / Miloš Miškov

cene sve veće

DOSTAVLJEN NOVI CENOVNIK: U Srbiji nova poskupljenja, CENA OVOGA OPET SKOČILA!

Srbija po potrošnji u vrhu Evrope

Objavljeno:

Industrija ulja dva puta je u kratkom periodu dostavljala trgovcima nove cenovnike, pa je za kratak period ono značajno poskupelo.

Razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom, objašnjavaju agrarni analitičari.

Flaša zejtina poznatih domaćih fabrika u radnjama velikih trgovinskih lanaca u četvrtak je koštala od 147 do 157 dinara, što dugo nije viđeno na rafovima, jer je cena ovog strateškog proizvoda u Srbiji duži period stagnirala. Uz to, neizvesno je i da li će se cena suncokretovog ulja tu zaustaviti ili možemo očekivati i nova poskupljenja.

Ove godine lošiji rod imali su mnogi veliki proizvođači poput Bugarske, Rumunije, Moldavije, Ukrajine. Iz tog razloga domaći proizvođači su dobro prošli jer je suncokret 2019. plaćan 31 dinara po kilogramu, a ove je išao od 32 do 38 dinara na kraju žetve kada se saznalo za sušu u Ukrajini i Rusiji. Pretpostavka je da su uljare sirovinu plaćale u proseku 37 dinara, što je na kraju dovelo do poskupljenja jestivog ulja.

- Ranije, pre mnogo godina znalo se da proizvođači proizvode suncokret za uljare i one su praktično formirale cenu. U poslednjih pet godina na našem tržištu podjednako posluju izvoznici i uljare. Oni se sada takmiče ko će doći do robe i 'pobeđuje' onaj ko više plati. To ide u prilog proizvođačima, a da li ih zadovoljava ili ne to je drugo pitanje. Svakako ta cena je ravna onoj na međunarodnom tržištu, a ona je ove godine porasla zbog nestašice - kaže Vukosav Saković, direktor Udruženja Žita Srbije.

Prema njegovim rečima, naša zemlja proizvodi relativno malo suncokreta, oko 700.000 tona, a tržište suncokreta praktično radi samo mesec i po dana. Na preseku godine u oktobru uljare formiraju cene na osnovu cene nabavke sirovine, koja čini oko 80 odsto udela u ukupnim troškovima.

Na pitanje da li je ovo konačna cena ulja za ovu sezonu ili nas čekaju nova iznenađenja, Saković kaže da nije i da "proizvođači imaju razloga i za poskupljenja i za pojeftinjenja, u zavisnosti od toga šta će se dalje dešavati".

- U ovoj godini će se dešavati poskupljenja. Uljare nisu zadužene za socijalnu politiku. Obezbeđuju profit onda kada im međunarodno tržište to dozvoli. Kada bi spustili cenu, onda bi neko kupio njihovo ulje i izvezao na druga tržišta. Ako bi je podigli, onda bi opet taj neko kupio u Italiji, Mađarskoj i drugde, uvezao i njih gušio sa niskom cenom - kaže on.

Proizvođači jednostavno, ističe, moraju da prate međunarodno tržište i da se tako ponašaju. Prema njegovom mišljenju, definitivno je sigurno da ćemo imati skuplje ulje nego prošle godine, ali nema odgovora na pitanje dokle će to trajati.

Po potrošnji ulja Srbija je u vrhu Evrope, a najmanje 97 odsto ulja prodatog u našim radnjama je suncokretovo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.